|
Cena: 8.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Nasiona Roszpunka warzywna na sałatkę szt.25 Nxx744 - Valerianella locusta |
|
|
|
|
Nasiona Roszpunka warzywna na sałatkę
Nasiona Roszpunka warzywna na sałatkę
Valerianella locusta
Roszpunka warzywna to warzywo o łagodnym, orzechowym smaku. Najczęściej liście roszponki dodawane są do sałatek oraz mięs. Mimo że we Francji, Holandii czy Belgii roszponka cieszy się ogromną popularnością, w Polsce jest wciąż niedoceniana. A szkoda – bowiem roślina ma niewielkie wymagania a uprawy z powodzeniem sprawdzają się w naszym klimacie. Roszponka warzywna (łac. Valerianella locusta) to roślina należąca do rodziny kozłkowatych (Valerianaceae). Dorasta do 20 cm wysokości. Jej częścią jadalną są tworzące rozetę liście. Warzywo jest znane od wieków (nadano jej wiele potocznych nazw: kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, sałatka), jednakże uprawia się je od XX wieku.
Roszponka ma niewielkie wymagania. Jest niewrażliwa na ujemną temperaturę i może pozostawać w gruncie przez całą zimę. Optymalne dla roszponki są słoneczne lub lekko zacienione stanowiska i żyzne, przepuszczalne gleby o odczynie zbliżonym do obojętnego. Roślina jednakże jest tolerancyjna względem jakości podłoża i jej uprawa udaje się na wielu gorszych typach gleb, z wyjątkiem tych podmokłych. Roszponkę zwykle uprawia się jako poplon. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu najczęściej od lipca do sierpnia (na zbiór jesienny) oraz we wrześniu (na zbiór zimowych). Oczywiście roszponkę można uprawiać także z rozsady, jednak jest to bardziej pracochłonna i mniej opłacalna metoda. Najważniejszymi zabiegami pielęgnacyjnymi w uprawie roszponki są: regularne odchwaszczanie, spulchnianie podłoża i podlewanie roślin (w czasie suszy). W uprawie amatorskiej szczególnie powinno się unikać intensywnego nawożenia mineralnego azotem, które może powodować odkładanie się w liściach szkodliwych związków. Zamiast tego warto stosować nawozy organiczne, np. kompost, mieszane z podłożem jeszcze przed siewem.
Opakowanie zawiera 25 sztuk nasion.
|
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Zbiór liści roszponki wykonuje się po około 3 miesiącach od siewu. Na kilka dni przed planowanym zbiorem roszponkę warto bielić, przykrywając naczyniami lub materiałem nieprzepuszczającym światła. To polepszy (złagodzi) smak liści.
- Roszpunka warzywna ma charakterystyczny, orzeźwiający smak, który pokazuje z innymi składnikami sałatki tworzymy pyszne i zdrowe danie.
Aby przygotować sałatkę z rukolą, należy osobno i osuszyć liście roszpunki. Następnie można dodać je do miski lub talerza sałatkowego.
Można dodać do sałatki inne składniki, takie jak pomidory, ogórki, papryki, ser feta lub mozzarella, orzechy, suszone owoce lub dressing na specjalne octu balsamicznego lub cytrynowego.
-
Roszpunka warzywna zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym jak witaminę A, C i K, a także żelazo i kwas foliowy.
Rukola jest niskokaloryczna i zawiera tylko około 25 małych na 100 gramów, co czyni ją dobrą dla osób, które kontrolują swoją wagę.
Roszpunka warzywna jest użyteczna w uprawie i można ją hodować w ogródku lub na balkonie w doniczkach.
|
NA FOTOGRAFII
Roszpunka warzywna na sałatkę Valerianella locusta
|
|
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|
|
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|