Nasiona śliwka mirabelka żółta
Prunus domestica subsp. syriaca
Śliwka
mirabelka żółta rośnie średnio silnie, tworzy koronę kulistą, dość zagęszczoną.
W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje bardzo obficie, ale często
przemiennie. Udaje się prawie wszędzie, z wyjątkiem stanowiska na suchych
glebach. Owocują obficie w lecie, zwykle na 2-3 rok od posadzenia. W połowie i z końcem sierpnia śliwki mirabelki dojrzewają i można przystąpić do zbioru. Wcześnie owocujące odmiany (m.in. renklody i mirabelki) przycinamy latem, bezpośrednio po zbiorach. Z kolei później dojrzewające odmiany, a zwłaszcza węgierki, przycinamy w marcu i kwietniu. Jej żółte owoce mają lekki rumieniec i słodki aromatyczny miąższ, który łatwo oddziela się od pestki. Skromna mirabelka wiosną zamienia się w wonną chmurkę, a latem hojnie obdarza słodkimi śliwkami. W okresie wiosennym zachwyca obfitym kwitnieniem, które powoduje, że drzewko staje się bardzo dekoracyjnym akcentem.
Odkryj na nowo mirabelkę i ciesz się jej niebywałym smakiem.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Mirabelka w Polsce jest nieco zapomniana, za to ogromną popularnością cieszy się terenie francuskiej Lotaryngii, a także w Niemczech, gdzie jest przemysłowo uprawiana głównie w celu produkcji nalewek.
- Mirabelka sprawdzą się idealnie jako komponent różnych potraw mięsnych i sosów.
Dobrze łączy się z przyprawami korzennymi, jabłkami, tarniną, jarzębiną czy aronią, a także kolendrą, pietruszką, cebulą, słodką papryką, pieprzem, tymiankiem oraz imbirem. W kuchni gruzińskiej, mirabelki stanowią składnik
słodko-pikantnego sosu tkemali. Doskonale nadają się także do:
jogurtów,
koktajli,
deserów,
ciast,
przetworów (takie jak kompoty, soki, syropy, nalewka czy dżem), które są dość rzadko spotykane w naszych sklepach, a bez większych trudności można przygotować je samemu.
- Owoce mirabelki zawierają wiele witamin m.in.: rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A i E, spore ilości witaminy C oraz z grupy B, a także kwas foliowy, cukry (m.in. fruktozę, glukozę i sacharozę) oraz sole mineralne.
- Mirabelka może być wykorzystywana w kosmetyce – spożywanie śliwek mirabelek redukuje zmarszczki, ujędrnia i odmładza skórę, poprawia jej elastyczność oraz działa wybielająco na skórę zmniejszając ciemne plamy i piegi.
Rewelacyjny dżem z mirabelek
2kg mirabelek
600-700g cukru
30g pektyny owocowej
Ilość użytego cukru zależy od kwaśności owoców.
Przygotowanie dżemu jest ultra proste (pomijam kwestię drylowania oczywiście). Umyte i wydrylowane owoce zasypujesz cukrem, na wierzchu wsypujesz pektynę i mieszasz ją z cukrem. Gotujesz ok 5 minut od zagotowania. Gorący dżem przekładam do wyparzonych, suchych, gorących słoików i od razu zakręcam. Nie wymaga pasteryzowania, ani odwracania do góry dnem.

|
|