Pigwowiec japoński
Chaenomeles japonica
Pigwowiec japoński to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Jest to krzew, którego bardzo liczne pędy mają tendencję do silnego rozrastania się na boki. Krzew ten jest kolczasty, niski i dorastający do 1 m wysokości. Liście pigwowca japońskiego są ciemnozielone, ząbkowane, a kwiaty ceglastoczerwone, co sprawia, że krzew ten jest wyjątkowo ozdobny, nadaje się na taras oraz do ogrodu. Pigwowiec japoński jest najbardziej mrozoodpornym krzewem spośród wszystkich pigwowców. Potrafi on również przetrwać suszę. Bardzo dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych ale i też w półcieniu. Nie jest krzewem wymagającym. Pigwowiec preferuje glebę suchą i bogatą w wapń. Krzew nie potrzebuje oprysków ani nawożenia, wykorzystuje on wodę opadową. Owocowanie pigwowca japońskiego przypada na trzeci lub czwarty rok po posadzeniu krzewu.
Opakowanie zawiera 10 szt. nasion.
Termin wysiewu: przypada na przełom marca i kwietnia lub też od sierpnia do listopada. Ważne aby ziemia była lekko wilgotna i pozbawiona chwastów.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Owoce są twarde i kwaśne. Zawierają one duże ilości witaminy C (znacznie więcej niż cytryna), kwasów organicznych oraz polifenoli. Sok z pigwowca świetnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, jako podstawa pigwówki i na przetwory, dżemy, galaretki.
- Owoce pigwowca są polecane w profilaktyce choroby Parkinsona, udaru i nowotworów.
- Pigwowiec i pigwa pomimo podobnej nazwy, oznaczają dwie różne rośliny różniące się wyglądem, wielkością i kolorem kwiatów. Obydwa gatunki wydają aromatyczne owoce, idealne na przetwory.


z

|