Nasiona Kasztan jadalny
Castanea sativa
Kasztan Jadalny to gatunek rośliny z rodziny bukowatych. Drzewo to dorasta do wysokości około 30m. Posiada szeroką i rozłożystą koronę. Kasztan jadalny często mylony jest z kasztanowcem, ponieważ jego owoce, zwane potocznie kasztanami, również ukryte są w kolczastych łupinach. Warto wiedzieć, że owoce kasztanowca są silnie trujące, w odróżnieniu od kasztana jadalnego. Owoce kasztana są lekkostrawne, do spożycia nadają się wyłącznie dojrzałe i świeże. Można serwować je na surowo, upieczone lub ugotowane. Kasztan wymaga gleb pulchnych, świeżych i gliniastych, nie lubi gleb suchych i zbyt wilgotnych. Wymaga ciepłego klimatu, nie znosi on natomiast silnych mrozów i upałów. Drzewo to rośnie w tempie umiarkowanym do 10 lat, później jego przyrost się wzmaga. Rozmnaża się poprzez nasiona.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Kasztan jadalny kupiony z zakrytym systemem korzeniowym może być sadzony przez cały rok. W przypadku sadzonek z odkrytymi korzeniami istnieją dwie opcje: od marca do połowy kwietnia oraz połowa października do końca listopada. Aby później móc zbierać dorodne kasztany, powinno posadzić się przynajmniej jeszcze jeden egzemplarz kasztana w odległości 40-60 m.
- Kasztan rozmnaża się poprzez nasiona. Żyje bardzo długo, nawet do ponad 500 lat, osiągając pokaźne rozmiary.
- 100 gramów kasztanów jadalnych pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania na miedź i 20% zapotrzebowania na mangan. Kasztany jadalne są też bogate w potas, magnez, cynk, fosfor i żelazo.
Termin dojrzewania przypada pod koniec października. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca.
Opakowanie zawiera 3 szt. nasion
|