|
Cena: 8.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Nasiona Pomidor Piennolo Del Vesuvio szt.6 Nxx711 - Pinneolo Del Vesuvio tomato |
|
 |
 |
|
Pomidor Piennolo Del Vesuvio
Pinneolo Del Vesuvio tomato
Pomidor Piennolo Del Vesuvio, inaczej pomidor rosnący pod Wezuwiuszem, to warzywo charakterystyczne i znane na terenach Kampanii. Pochodzi z okolic Neapolu, gdzie nadal jest popularna pod nazwą „Piennolo del Vesuvio” i jest suszona w dużych gronach. To zaokrąglone pomidory z małym punkcikiem na dole. Są dostępne jako małe pomidorki koktajlowe w kolorze głębokiej czerwieni. Rośliny osiągają wysokość do dwóch metrów. Odmiana dość późno dojrzewająca, którą można zbierać od początku sierpnia. Pomidory z Wezuwiusza smakują przyjemnie słodko i aromatycznie. Można je ponownie wysiewać z własnych nasion i uprawiać. Pomidory te, to dobre warzywa do uprawy na wolnym powietrzu, ponieważ są łatwe w pielęgnacji. Do sadzenia zalecamy glebę doniczkową specjalnie dostosowaną do pomidorów. Całkowicie pozbawione torfu podłoże dostarcza młodym roślinom składniki odżywcze w fazie wzrostu i stymuluje tworzenie się korzeni. Na otwartym terenie ta odmiana pomidora pilnie potrzebuje wsparcia. Najniższe liście należy usunąć, jeśli dotkną ziemi, aby uniknąć przenoszenia patogenów. W środku lata prawidłowe podlewanie pomidorów to ważna kwestia, zwłaszcza na zewnątrz, ponieważ w ten sposób można zaoszczędzić litry wody. Gdy tylko zaczną rosnąć pierwsze owoce, należy nawozić. Dzięki głównie organicznym nawozom długoterminowym, rośliny będą zaopatrywane we wszystkie ważne składniki odżywcze przez okres dwóch miesięcy. Następnie następuje drugie, mniejsze nawożenie granulkami nawozu roślinnego. Do końca sezonu pomidorowego dwie dawki wystarczą do obfitego zbioru.
Opakowanie zawiera 6 sztuk nasion.
|
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- w stanie świeżym: owoce owalne lub lekko śliwowate.
- ze szpiczastym wierzchołkiem o gęstym karbowaniu części szypułkowej, grubej skórce w kolorze czerwono-cynobrowym. .
- o masie nieprzekraczającej 25 g, o wysokiej konsystencji czerwonego miąższu i żywym, intensywnym, słodko-kwaśnym smaku.
- konserwowany piennolo: skórka w kolorze ciemnoczerwonym, czerwony miąższ o przyjemnej konsystencji, intensywnym i żywym smaku.
- W celu ochrony tych odmian stwierdzono, że specyficznym aspektem typowości łączącym pomidory uprawiane na zboczach Wezuwiusza jest pradawny sposób ich konserwowania „al piennolo”, czyli charakterystyczna technika wiązania ze sobą kiści, lub „scocche” dojrzałych pomidorów w celu utworzenia dużej kiści, która następnie jest zawieszana w wentylowanych pomieszczeniach, zapewniając optymalne przechowanie cennych zbiorów przez całą zimę.
- Wraz z upływem miesięcy pomidor traci swoją jędrność, zyskuje jednakże wyjątkowy, wspaniały smak, tak doceniany przede wszystkim przez neapolitańczyków, którzy wykorzystują go do przygotowywania swoich wspaniałych sosów. To właśnie system przechowywania „piennolo” sprzyja powolnemu dojrzewaniu, pozwala również na długą konserwację i spożywanie produktu „w naturalnej formie” aż do kolejnej wiosny.
- Pomidor „Pomodorino del Vesuvio” jest ceniony na rynku zarówno w stanie świeżym, sprzedawany natychmiast po zebraniu na rynkach lokalnych, jak i w typowej dla niego formie wiszącej „al piennolo” lub też w formie szklanej konserwy wytwarzanej według dawnej rodzinnej receptury tego obszaru zwanej „a pacchetelle”, również objętej specyfikacją produktu objętego produkcją DOP.
- Zazwyczaj zbiór odbywa się poprzez obcinanie całych kiści, na których znajduje się co najmniej 70% czerwonych pomidorów, podczas gdy pozostałe są w trakcie dojrzewania. Ta starodawna praktyka pozwala na opóźnienie spożycia owoców, w stanie nienaruszonym i nieprzetworzonym, przez całą zimę po zbiorach, do siedmiu do ośmiu miesięcy. Wykorzystuje się do tego celu wentylowane pomieszczenia i nie stosuje nowoczesnych technologii konserwacji.
- Szczególne cechy „Pomodorino del Piennolo del Vesuvio PDO” stanowią konsystencja skórki, siła przywierania do szypułki, wysoka zawartość cukrów, kwasów i innych rozpuszczalnych substancji stałych. Wszystko to sprawia, że jest to produkt o długim okresie przydatności do spożycia, w którym żadna z jego właściwości organoleptycznych nie ulega zmianie. Cechy te są ściśle związane z czynnikami glebowo-klimatycznymi typowymi dla obszaru geograficznego, na którym uprawiane są pomidory, gdzie gleby pochodzenia wulkanicznego zawierają materiał piroklastyczny pochodzący z erupcji kompleksu wulkanicznego Somma-Wezuwiusz.
|
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|
|
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!

|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] |  |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|