Nasiona Pomidor Piennolo z Wezuwiusza
Piennolo tomato from Vesuvius
Pomidor Piennolo z Wezuwiusza łączy stare odmiany i lokalne biotypy o mniej więcej podobnych cechach morfologicznych i jakościowych, których selekcji dokonywali przez dziesięciolecia sami rolnicy. Nazwy tych odmian są popularnymi nazwami nadawanymi przez lokalnych producentów, są wśród nich: „Fiaschella”, „Lampadina”, „Patanara”, „Principe Borghese” i „Re Umberto”, tradycyjnie uprawiane od wieków na tym samym obszarze, z którego pochodzą.
Pomidory „piennoli” po zakończeniu procesu konserwowania osiągają wagę pomiędzy 1 a 5 kg. W celu ochrony tych odmian stwierdzono, że specyficznym aspektem typowości łączącym pomidory uprawiane na zboczach Wezuwiusza jest pradawny sposób ich konserwowania „al piennolo”, czyli charakterystyczna technika wiązania ze sobą kiści, lub „scocche” dojrzałych pomidorów w celu utworzenia dużej kiści, która następnie jest zawieszana w wentylowanych pomieszczeniach, zapewniając optymalne przechowanie cennych zbiorów przez całą zimę. Wraz z upływem miesięcy pomidor traci swoją jędrność, zyskuje jednakże wyjątkowy, wspaniały smak, tak doceniany przede wszystkim przez neapolitańczyków, którzy wykorzystują go do przygotowywania swoich wspaniałych sosów. To właśnie system przechowywania „piennolo” sprzyja powolnemu dojrzewaniu, pozwala również na długą konserwację i spożywanie produktu „w naturalnej formie” aż do kolejnej wiosny.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion.
Nie zaczynaj siać za wcześnie! Siać w pomieszczeniu, głęboko, 6-8 tygodni przed ostatnim mrozem na macie grzewczej w temperaturze około 27 stopni do momentu zakiełkowania. Należy przycinać najniższą łodygę, nie liście.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
|