Asparagus pierzasty
Asparagus plumosus var. nanus
Asparagus pierzasty pochodzi z Południowej Afryki gatunek półkrzewu lub prymitywnego pnącza z rodziny szparagowatych, w naszym klimacie uprawiany jako roślina pokojowa. W naturze szparag może osiągać znaczne rozmiary, dorastając nawet do 2-3 metrów wys., jednak w uprawiane doniczkowej rzadko przekracza wysokość 50-70 cm. Szparag pierzasty, mylnie nazywany "paprotką", ma parasolowaty pokrój i piękne, ażurowe, igiełkowate, soczysto zielone "liście", które w górnej części łodygi mocno się rozgałęziają i rozkładają horyzontalnie na boki. W rzeczywistości są to ulistnione pędy szparaga – inaczej mówiąc to pełniące funkcję liści gałęziaki, powstałe ze zmodyfikowanej łodygi.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Wysiew nasion całoroczny (nasiona najlepiej kiełkują w styczniu-lutym), nasiona moczyć w letniej wodzie przez 48 godzin. Następnie nasiona siejemy do skrzynek/doniczek z lekką ziemią na głębokość 0,5 cm nasiona kiełkują po 5-7 tygodniach. Młode siewki pikujemy do osobnych pojemników w rozstawie 3 x 3 cm a po 2 – 3 miesiącach przesadzamy młode rośliny do doniczek o średnicy 7 – 8 cm. Stanowisko powinno być nasłonecznione a podłoże powinno być żyzne (należy często nawozić).
- Asparagus pierzasty preferuje stanowiska z dużą ilością rozproszonego światła słonecznego. Toleruje również miejsca cieniste, jednak lepsze oświetlenie gwarantuje intensywne wybarwienie i szybszy wzrost rośliny. Bezpośrednie, zbyt silne nasłonecznienie powoduje żółknięcie, zasychanie i opadanie igiełkowatych gałęziaków.
- Po kilku latach uprawy szparag traci ładny pokrój, ale można go odmłodzić, silnie skracając wiosną wszystkie pędy.
|