Pietruszka korzeniowa Vistula
Petroselinum crispum convar. Radicosum
Pietruszka korzeniowa Vistula podobnie jak odmiana Kinga, jest bardzo plenna, lecz dojrzewa nieco później (to późna odmiana). Tworzy długie (19-22 cm), wyrównane, stożkowate lub stożkowato-wydłużone korzenie w typie Berlińskiej – Halblange. Kremowy, jędrny i aromatyczny miąższ pokryty jest białą lub delikatnie kremową skórką. Vistula tworzy średnio bujną, ciemnozieloną nać.
Nasiona na zbiór jesienny wysiewamy od marca do kwietnia, zaś na wczesny zbiór pęczkowy, po przezimowaniu, w listopadzie. Dla obydwu terminów przyjmujemy tę samą rozstawę 20-50 x 3-5 cm. Nie siejmy jej zbyt rzadko, gdyż przy słabo zagęszczonej uprawie wykazuje wyższą tendencję do tworzenia korzeni rozwidlonych.
Odmiana Vistula preferuje dobrze uprawione, lżejsze, przewiewne, zasobne w składniki pokarmowe i próchnicę, umiarkowanie wilgotne gleby o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH=6,0-6,5).
Odmiana Vistula szczególnie polecana jest do zaopatrzenia świeżego rynku, do tego dobrze się przechowuje, a także może zimować w polu, dzięki czemu długo zaopatruje zimowy rynek.
Gatunek: Pietruszka korzeniowa
Odmiana: Vistula
Ilość nasion w torebce: ok.250-350 szt.
Gama: Nasiona warzyw
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Stożkowate korzenie Vistuli dorastają do okazałych rozmiarów, osiągają bowiem od 19 do 22 cm długości. Są zwarte, jędrne i pokryte gładką skórką w kolorze białokremowym. Miąższ ma barwę kremową i charakteryzuje się wysoką zawartością olejków eterycznych.
- Nasiona pietruszki zaleca się wysiewać na stanowiskach dobrze nasłonecznionych. Do obfitego kiełkowania i bujnego wzrostu korzeni Vistula wymaga podłoża średniozwięzłego, głęboko spulchnionego, przewiewnego i zasobnego w próchnicę. Obfity plon doskonałej jakości zbiera się z podwyższonych zagonów, na których nie występuje ryzyko podmakania gleby. Podłoże powinno mieć poza tym odczyn obojętny bądź zbliżony do obojętnego.
- młode korzenie Vistuli ze zbioru pęczkowego cechują się wyjątkowym smakiem i aromatem, dzięki czemu stanowią wyśmienity składnik zup i sałatek. Korzenie wyrośniętych okazów dobrze się przechowują i stanowią uniwersalny surowiec przyprawowy – zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Zawierają prowitaminę A, witaminy C i E oraz sole mineralne potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Pietruszka ma również właściwości lecznicze, usprawnia bowiem trawienie i działa moczopędnie.
- Pietruszka zawiera spore ilości witamin i soli mineralnych, dlatego pomaga utrzymać w zdrowiu całe ciało. Najważniejszymi składnikami odżywczymi są witaminy: C, A, E oraz składniki mineralne: żelazo, magnez, miedź, wapń, potas, fosfor, mangan. Pietruszka ma działanie krwiotwórcze, poprawia krążenie, przeciwdziała pogarszaniu się wzroku, zapobiega krzywicy i szkorbutowi, ma właściwości moczopędne i odtruwające. Przyczynia się do wzrostu odporności na choroby i stres. Dobrze wpływa także na skórę, ma właściwości regenerujące. Reguluje proces trawienia i redukuje zagrożenie powstania kamicy żółciowej. Jest też bogatym źródłem błonnika. Można stosować ją również do gotowania i smażenia, w tym do zup, sosów, ryb, surówek, sałatek, ziemniaków, potraw z jarzyn, dań mięsnych, serów, jaj. Jest także głównym składnikiem włoszczyzny.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|