Nasiona na kiełki Rzodkiewka 100g
Raphanus sativus
Nasiona na kiełki Rzodkiewka. Wyjątkowo aromatyczne kiełki. Są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która podnosi odporność i zapobiega przeziębieniom. Mają właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne. Zawierają: białko, tokoferole, chlorofil, inozytol, PABA, oraz witaminy: C, A, B1, B2, B3, E i składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan. Wszystkie nasiona na kiełki dostępne w sprzedaży w naszym sklepie charakteryzują się wysoką jakością i dobrą zdolnością kiełkowania, ponieważ pochodzą wyłącznie od renomowanych producentów.
Kiełki rzodkiewki opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wyksztuśnemu. Dzięki temu kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Są łatwe do wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli. Kiełki są dla organizmu źródłem cennych składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, prowitaminy A, witaminy B, D, E, K. W kiełkach rzodkiewki znajdują się między innymi: witamina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia. Świetnie nadaje się do sporządzania surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek.
Kiełki rzodkiewki są źródłem cennych składników odżywczych, witamin, mikroelementów i enzymów. Regularne spożywanie przeciwdziała nowotworom, wirusom, ułatwia trawienie, uaktywnia system odpornościowy organizmu. Poprawia pamięć i posiada właściwości pobudzające. Kiełki rzodkiewki zawierają dużo siarki, dlatego korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Kiełki rzodkiewki mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek, dobrze komponują się z sosami śmietanowymi i majonezowymi oraz potrawami jajecznymi.
Gatunek: Rzodkiewka
Gramatura: 100g
Wymiary torebki: 11,5 x 16,0
Gama: Nasiona na kiełki
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę.
- Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki przepłukać wodą dwa razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
- Kiełki rzodkiewki opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza wiecej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wyksztuśnemu. Dzięki temu kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
- Jeśli lubisz rzodkiewkę, na pewno posmakują Ci także jej kiełki. Ich uprawa nie sprawia problemów, świetnie nadają się dla początkujących kiełkomaniaków. Są dobrym źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Zawarte w nich składniki wzmacniają odporność, pobudzają trawienie, wpływają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Oprócz walorów zdrowotnych są też bardzo ozdobne – zielone listki, lekko czerwona, poskręcana łodyżka i białe korzonki tworzą ciekawe i barwne połączenie. Idealnie nadają się do sałatek, kanapek, twarożku czy dekoracji potraw.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|