Nasiona na kiełki Kapusta Czerwona 8g
Brassica
Nasiona na kiełki Kapusta Czerwona. Wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Bogate źródło witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy. Mają wysoką zawartość białka, zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen.
Kiełki nasion kapusty czerwonej są dla organizmu cennym źródłem składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, witamin aminokwasów. Kiełki kapusty czerwonej poza podanymi zaletami posiadają czerwono karminową barwę, co dodatkowo uatrakcyjnia, sporządzanie surówek, sałatek lub kanapki. Źródło witamin (A, C, D), składników odżywczych, mikroelementów i enzymów. Włączenie do diety kiełków czerwonej kapusty ułatwia trawienie, uaktywnia system odpornościowy organizmu, przeciwdziała nowotworom i atakom wirusów. Kapusta czerwona pobudza, poprawia pamięć.
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni.
Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Gatunek: Kapusta Czerwona
Gramatura: 8g
Wymiary torebki: 11,5 x 16,0
Gama: Nasiona na kiełki
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Kiełki mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.
- Kiełki kapusty czerwonej są bogate w witaminy A, B, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają spore ilości żelaza, magnezu, wapnia, potasu, siarki i mikroelementy (selen, jod, mangan, lit). Są także źródłem sulforafanu, który niszczy lub hamuje wzrost komórek rakowych. Wzmacniają organizm i układ immunologiczny.
- Jedno z najlepszych źródeł witaminy C, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zawierają większe ilości tej witaminy niż kiełki kapusty białej.
- Aby kiełki były najwyższej jakości najlepiej wyhodować je we własnym zakresie. Kiełki to pokarm ożywiony. Muszą być świeżo zebrane prosto z kiełkowego ogródka - kiełkownica, zawierają wtedy najwięcej enzymów, witamin, minerałów. Kiedy włożymy je od razu do lodówki ich siła życia w nich pozostanie, będą one jedynie wolniej dalej rosnąć. Kiełki są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeża główkę kapusty lub sałaty.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.

|