Nasiona na kiełki Jarmuż 5g
Brassica oleracea
Nasiona Na kiełki Jarmuż. Kiełki jarmużu to bogate źródło witamin A, C, K, wapnia, potasu, sodu, żelaza i karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny). Lekko pikantny w smaku przysmak jest doskonałym dodatkiem do surówek, sałatek, twarożku. Zawarte w nich substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, które zwiększają ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: opłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć je na siatce kiełkownicy. Nalać wody do poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie.
Kiełki jarmużu bogate są w witaminę A, K, C oraz wapń, potas, sód i żelazo. Kiełki mają lekko ostry smak. Spożywanie kiełków jarmużu wspomaga układ odpornościowy. Polecane są do surówek, sałatek, kanapek i twarogu. Kiełki są dla organizmu źródłem cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Kiełki jarmużu mają ostry, pikantny smak.
Podobnie jak kiełki brokuła zawierają sulforafan, substancje która niszczy bakterię powodującą wrzody żołądka. Są również doskonałym źródłem żelaza Ponadto kiełki jarmużu pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.
Gatunek: Jarmuż
Gramatura: 5g
Wymiary torebki: 11,5 x 16,0
Gama: Nasiona na kiełki
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
- Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
- Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości. Kiełki jarmużu są szczególnie zasobne w sód, potas, wapń i żelazo – zwłaszcza ze względu na ten ostatni składnik stanowią wręcz niezastąpiony element diety wegetariańskiej i wegańskiej. Młode pędy dostarczą nam też dużych ilości witamin A, C i K. Ich lekko ostry smak sprawia, że wspaniale komponują się z twarogiem i potrawami jajecznymi. Warto używać ich także w sałatkach, surówkach i chłodnikach.
- Kiełki jarmużu mają charakterystyczny wygląd – ich grube, mocne łodyżki są białe z lekko fioletowym odcieniem i zwieńczone okrągłymi, gładkimi listkami. Można przeznaczyć je do spożycia gdy dorosną do 5-6 cm wysokości.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.

|