Nasiona na kiełki fasola Mung 50g
Phaseolus radiatus, Vigna radiata
Bardzo smaczne i aromatyczne kiełki fasoli Mung, do spożycia na surowo jak i po obróbce termicznej. Odznaczają się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Zawierają także witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K oraz składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor.
Fasola mung jest gatunkiem roślin z rodziny motylkowatych. Fasola mung jest uprawiana głównie w Indiach, Pakistanie, Bangladeszu, Nepalu, Chinach, Korei, Azji Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Jest ona roczną winoroślą z żółtymi kwiatami i miękkimi, brązowymi strąkami z ukrytymi w środku ziarnami fasoli. Wysuszone ziarna mają kolor zielony, po usunięciu z nich skóry są one jasnożółte. Jest słodka i miękka, łatwo się ją trawi.
Fasolę mung można dodawać do zup, przygotowywać z niej wegańskie burgery, a także dodawać do sałatek, na przykład z kuskusem. Bardzo zdrowe są także kiełki fasoli mung, które można wyhodować samodzielnie z ziaren.
Wielką wartością fasoli mung jest to, że dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne białko. Poza tym jest to produkt dietetyczny nie podnoszący poziomu cukru we krwi. Co oznacza, że fasola mung może znaleźć się w jadłospisie osób będących na diecie i diabetyków. Złota fasola nie zawiera cholesterolu i w odróżnieniu od innych roślin strączkowych zachowuje większość witaminy C, nawet po ugotowaniu.
Gatunek: Fasola Mung
Gramatura: 50g
Wymiary torebki: 11,5 x 16,0
Gama: Nasiona na kiełki
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Fasola mung nazywana jest równie często fasolą złotą, ponieważ jest jedną z najbardziej wartościowych fasoli na świecie. Pochodzi z Indii, jednakże dzisiaj uprawia się ją w Chinach, Malezji oraz Azji Południowej. Fasolka mung jest jednoroczna i osiąga maksymalną wysokość 1,2 metra. Posiada duże, trójlistkowe liście, motylkowe kwiaty, a jej owoc jest strąkiem. Fasolka jest niewielka albowiem jej maksymalna długość to około 4 mm. Charakteryzuje się zieloną lub żółtą barwą.
- Jej zasadniczym atutem jest fakt, że wspiera usuwanie toksyn z organizmu oraz ma pozytywny wpływ na woreczek żółciowy oraz wątrobę. Wiele osób wykorzystuje ją do wspierania tradycyjnego leczenia zatruć pokarmowych pestycydami czy ołowiem. Warto włączyć ją do swojej diety, jeżeli zmagamy się za zapaleniem spojówek oraz obrzękami kończyn. Ponadto jest to doskonały antyutleniacz, jaki walczy z wolnymi rodnikami. Skutkiem tego jest przeciwdziałanie starzeniu się organizmu. Od wieków swoje zastosowanie znajduje w kuchni, jej spożycia nie powinniśmy uzależnić wyłącznie od jej właściwości leczniczych, ponieważ owoce mają niepowtarzalne walory smakowe.
- Wiadomo, że fasola mung pochodzi z Azji, gdzie początkowo hodowano ją głównie ze względu na kiełki. Kraje, które od zawsze dominują w jej produkcji to Indie i Chiny, niemniej jednak coraz większe jej plantacje znajdziemy dzisiaj również w Malezji, Australii oraz Tajlandii. Pierwsze informację o złotej fasoli pochodzą jeszcze sprzed naszej ery, podaje się, iż około 1500 roku p.n.e. została udomowiona, około 200 roku p.n.e. rozprzestrzeniała się do Tajlandii, a około 1000 roku n.e. dotarła do Afryki.
- Złota fasola ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, manganu oraz magnezu pozytywnie wpływa na układ nerwowy, dlatego zalecana jest kobietom w ciąży. Jej regularna konsumpcja obniża napięcie psychiczne, a także łagodzi stres.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|