Nasiona Na kiełki Bazylia 5g
Ocimum basilicum
Nasiona Na kiełki Bazylia. Kiełki bazylii stanowią doskonały dodatek do kanapek, sałatek, dań ciepłych. Oprócz walorów smakowych są także bogatym źródłem beta-karotenu, witamin B5, B6, C i kwasu foliowego. Zawierają wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor, mangan, poprawiają trawienie oraz wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) to charakterystyczna roślina, wyróżniająca się intensywnym smakiem oraz zapachem. Jest chętnie wykorzystywana w kuchni, gdyż jest wspaniałym urozmaiceniem między innymi włoskich dań. Bazylia pospolita została również obdarzona we właściwości lecznicze. Na wielu domowych parapetach znajduje się bazylia w doniczce, głównie ze względu na swoje walory smakowe oraz wartości odżywcze. Bazylia jest zaliczana do ziół prowansalskich.
Bazylia jest stosowana w medycynie oraz kuchni od najdawniejszych czasów, uprawiano ją już w przedhistorycznej Azji oraz starożytnym Egipcie. W Europie bazylia pojawiła się za czasów panowania Aleksandra Macedońskiego. Do Polski przywędrowała w XVI wieku. Jej nazwa zaczerpnięta jest z greckiego słowa basileus, oznaczającego król. Bazylia jest chętnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej, jednak jest znana i stosowana na całym świecie. Trudno znaleźć dobrą kucharkę, która nie znałaby jej charakterystycznego smaku i aromatu, podkręcającego smak potraw.
Nie każdy jest świadomy, że bazylia posiada również właściwości podobne do melisy – uspokaja i koi nerwy, działa również przeciwdepresyjnie i poprawia humor. Ze względu na wartości odżywcze bazylii warto upewnić się, że w naszym domu znajduje się bazylia w doniczce, która urozmaici wiele naszych potraw i pozytywnie wpłynie na zdrowie.
Bazylia jest rośliną wybitnie miododajną, jej zapach wabi pszczoły, a odstrasza muchy i komary. Łatwo samemu zbierać nasiona – wyłuskuje się je z wysuszonych kwiatów – nibykłosów.
Gatunek: Bazylia
Gramatura: 5g
Wymiary torebki: 11,5 x 16,0
Gama: Nasiona na kiełki
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Bazylia pospolita (ocimum basilicum) ma zbawienny wpływ na pracę układu trawiennego. Zioło poprawia trawienie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a także ułatwia przyswajanie składników odżywczych. Można ją stosować również w przypadku wzdęć i niestrawności. Bazylia powstrzymuje również przed wymiotami.
- Zastosowanie bazylii jest szerokie, jednak najbardziej kojarzy się z daniami kuchni włoskiej. Zioło wspaniale podkręca smak spaghetti, lasagne oraz sosów pomidorowych. Można pokusić się również o wykonanie pysznego i aromatycznego pesto, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań i makaronów. W Azji bazylię wykorzystuje się do ostrych zup z mlekiem kokosowym oraz jako dodatek do ryżu.
- Żucie świeżej bazylii pozytywnie wpływa na poprawę apetytu. Świeży listek wcierany w podrażnione, bolące dziąsła ukoi ból i stan zapalny. Ponieważ właściwości lecznicze bazylii są szeroko znane w Indiach, gdzie uważa się ją za świętą roślinę, wykorzystuje się ją do leczniczych mieszanek oraz soków.
- Spożywana w postaci herbatki łagodzi dolegliwości trawienne, poprawia apetyt. Olejek bazyliowy ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Bazylia podobno ma też działanie antydepresyjne, poprawia nastrój, a także dodaje energii do działania.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.

|