Lebiodka pospolita oregano - Zioła szerokie torebki
Origanum vulgare
Lebiodka pospolita oregano to roślina wieloletnia, mrozoodporna, o pokładających się pędach. Rozrasta się przez rozłogi i tworzy duże kępy. Jest to bylina o łodydze wzniesionej, liściach charakterystycznych naprzeciwległych, jajowatych dość niewielkich. Przyprawa ta jest charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej. Ma właściwości przeciw bakteryjne, przeciwskurczowe, wykrztuśne, ułatwia trawienie. Dla celów leczniczych pozyskuje się głównie ziele (na początku kwitnienia, czyli w lipcu i sierpniu). Zaleca się suszenie pędów rozłożonych płasko cienką warstwą w cieniu lub zawieszone w dość dużych ale nie zbitych pęczkach w przewiewnym miejscu. Ziele posiada bardzo silny i charakterystycznych zapach po wyschnięciu. Zaleca się przechowywanie w zamkniętych pojemnikach.
Oregano preferuje słoneczne i zaciszne stanowiska oraz lekkie i przepuszczalne podłoża, które warto wzbogacić kompostem (nie tylko poprawi jego strukturę, ale też dostarczy wielu ważnych składników mineralnych). Na jednym stanowisku może być uprawiane przez około 5 lat, wzrost lebiodki zależy od jakości gleby. Należy pamiętać o spulchnianiu i odchwaszczaniu podłoża, a w okresach suszy także o podlewaniu.
Opakowanie zawiera 0,2 g nasion
Termin wysiewu: 2 poł III-V
Rozstawa: 30x40 cm
Termin zbioru: VI-IX
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) nazywana jest także majerankiem dzikim i macierzanką wysoką, a przede wszystkim – oregano. Należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), do której należy bardzo podobny do lebiodki majeranek ogrodowy. Naturalnie występuje w Afryce Północnej, Azji i Europie. Zioło to jest powszechnie spotykane na terenie całej Polski.
Działanie: wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające. Zewnętrznie olejek tymolowy wykorzystuje się do płukania gardła, wzmacniających kąpieli oraz przy trudno gojących się ranach skóry i świądzie. Napar z mieszanki lebiody (zazwyczaj w mieszance z innymi ziołami) działa wiatropędnie i stosowany jest przy atonii jelit, nadmiernej fermentacji jelit, bębnicy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, niedoczynności wątroby.
- Lebiodka pospolita jest byliną dorastającą do 80 cm wysokości. Posiada poziomo rozrastające się kłącze. Łodyga jest 4-kanciasta, czerwonawa. Liście są całobrzegie (czasem delikatnie ząbkowane), od spodu ciemno nakrapiane. Drobne prześwitujące punkty, które możemy na nich zauważyć to gruczoły wytwarzające olejek eteryczny.
Lebiodka nie należy do roślin wymagających, dlatego nikt nie powinien mieć problemu z jej uprawą. Jej naturalne siedliska występują w widnych lasach liściastych, w nasłonecznionych zaroślach, polanach, przydrożach itp. Chcąc z sukcesem uprawiać oregano, należy zapewnić jemu słoneczne i zaciszne stanowisko oraz lekkie i przepuszczalne podłoże. Podłoże warto wzbogacić kompostem, który nie tylko poprawi jego strukturę, ale także dostarczy wielu ważnych składników mineralnych, dzięki którym lebiodka będzie rosła bujniej i osiągnie większe rozmiary. Na jednym stanowisku może być uprawiana przez około 5 lat. Należy pamiętać o spulchnianiu i odchwaszczaniu podłoża, a w przypadku przedłużającej się suszy także podlewaniu. Gatunek mrozoodporny.
- Lebiodka pospolita przepisy lecznicze.
Zioła zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 5 minut.
Dosładzamy miodem i dodajemy trochę soku z cytryny, 30 g gliceryny, 3 goździki i szczyptę cynamonu.
Przechowujemy w lodowce.
Przy przeziębieniu, kaszlu, nieżycie dróg oddechowych pijemy 3-4 razy dziennie łyżeczkę syropu.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|