Papryka Ożarowska
Capsicum annum
Papryka Ożarowska to odmiana średnio wczesna. Jedna z najlepszych polskich odmian. Charakteryzuje się grubym ok. 8 mm i soczystym miąższem, bardzo wyrównanym i wysokim plonem owoców, a także bardzo dużą zawartością witaminy C. Przeznaczona do uprawy w tunelach foliowych, a w sprzyjających warunkach także w polu. Rośliny średnio wysokie, o zwartym pokroju i bujnym wzroście, wymagają cięcia i palikowania. Owoce duże około 120 g, typu blok (7-8 sztuk w 1kg), koloru czerwonego o lekko falistej powierzchni, umieszczone zwisające na roślinie, bardzo smaczne. Wyróżnia się zdrowotnością oraz dobrym wiązaniem owoców w warunkach słabego oświetlenia i obniżonej temperatury. Plon handlowy w uprawie tunelowej 7-8 kg/m2. Odmiana polecana do uprawy towarowej.
Opakowanie 0,5g
Liczba nasion: 170-200 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,5-0,7 kg/1ha
Termin wysiewu: 1 dekada I;1 dekada IV
Termin sadzenia: 2 dekada II;3 dekada V
Rozstawa: na ogół 50 x 40 cm; inna rozstawa zależy od możliwości maszyn do uprawy
Wegetacja: 75-80 dni
Termin zbioru: 3 dekada IV-3 dekada IX
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Zanim jednak podejmiemy się uprawy tego zdrowego warzywa, musimy pamiętać, że pochodząca z tropikalnych obszarów Ameryki papryka, ma wyjątkowo wysokie wymagania uprawowe i na zadowalające plony możemy liczyć tylko wtedy, gdy uda nam się im sprostać.
- Papryka przez cały sezon oczekuje ciepła (20-27°C), dużej wilgotności powietrza i podłoża, stałej temperatury gleby oraz licznych zabiegów pielęgnacyjnych (nawożenia, podwiązywania, ogławiania, ochrony przed chorobami i szkodnikami). Takie warunki najłatwiej zapewnić roślinom pod osłonami, dlatego najlepsze rezultaty daje uprawa papryki w szklarniach i tunelach.
- Papryka jest rośliną dość żarłoczną, dlatego wymaga nawożenia pogłównego nawozami wieloskładnikowymi (np. Azofoską). Przez cały okres wzrostu, musi mieć też zapewnioną wysoką wilgotność podłoża, gdyż potrzebuje dużo wody i nie toleruje suszy. Jeśli nie będzie systematycznie nawadniana (szczególnie w okresie zawiązywania owoców), może zrzucić kwiaty lub wydać owoce drobne, zdeformowane i niesmaczne.
- Paprykę można uprawiać samodzielnie z nasion lub, co wygodniejsze, z rozsady kupionej w ogrodnictwie. Wszystkie niemal odmiany wymagają więcej ciepła niż pomidory i najlepiej dojrzewają pod szkłem, w tunelu foliowym, ewentualnie na osłoniętym stanowisku przy domu.
- Ze względu na wspaniały smak paprykę przeznacza się przede wszystkim do spożycia bezpośredniego. Równie dobrze można ją jednak użytkować w przetwórstwie, np. konserwować, ponieważ w wyniku tego procesu nie traci swoich właściwości (koloru i słodkości).
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|