Fasola szparag żółta Maxela
Phaseolus vulgaris
Fasola szparag żółta Maxela to odmiana średnio wczesna o okresie wegetacji około 70 dni. Rośliny osiągają wysokość 50-55 cm, o pokroju krzaczastym.
Nie są podatne na wyleganie. Strąki koloru żółtego, proste, bez przewężeń, lekko spłaszczone, długości 13-14 cm, bezwłókniste. Osadzone są w górnej części rośliny, długo utrzymują wartość konsumpcyjną. Odmiana polecana zarówno dla amatorów, jak i do przetwórstwa,
do bezpośredniego spożycia, mrożenia i konserwowania. Rośliny są tolerancyjne na bakteriozę obwódkową i alternariozę.
Opakowanie 50g
Liczba nasion: 2-6szt. w gramie
Norma wysiewu: 80-120 kg/ha
Termin wysiewu: V-VI
Rozstawa: 40x60x12cm
Termin zbioru: VII - IX
Wegetacja: 50-55 dni
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Nasiona fasoli szparagowej zawierają dużo białka i są cennym źródłem witamin, a do tego wiele odmian fasoli szparagowej ma walory dekoracyjne, stając się ozdobą warzywnej grządki. Dlaczego więc nie wybrać tego pysznego warzywa do swojego ogrodu? Poznaj zasady uprawy fasoli szparagowej i dowiedz się kiedy siać fasolę szparagową aby uzyskać duży plon smacznych fasolek. Podpowiemy także najlepsze odmiany fasoli szparagowej do uprawy na działce!
- Warto wiedzieć! Podczas pielenia fasoli spulchniamy glebę bardzo delikatnie i płytko, gdyż większość korzeni fasoli rozwija się zaledwie 2-5 cm pod jej powierzchnią.
KULINARNIE
Fasolka w słoikach
- 4 kg fasolki szparagowej
- 8 łyżeczek cukru
- 8 łyżeczek soli
- woda
- 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Fasolkę szparagową umyj i odetnij ogonki. W garnku zagotuj wodę z 4 łyżeczkami soli i 4 łyżeczkami cukru. Na wrzątek wrzucaj fasolkę i gotuj ją od 2 do 4 minut (strączki nie mogą się rozgotować). Jeśli nie masz wystarczająco dużego garnka, możesz gotować fasolkę partiami w tej samej wodzie. Odsączoną fasolkę szparagową wkładaj do słoików (najlepiej ustawiać strączki pionowo i ciasno jeden obok drugiego). Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki soli, cukru i odrobinę kwasku cytrynowego. Zalej wodą do pełna i zakręć słoiki. Wstaw je do garnka, wlej wodę do około 3/4 wysokości słoików i gotuj przez 60 minut. Wyjmij z wody i ostudź. Po upływie 24 godzin powtórz gotowanie słoików. Tym razem możesz skrócić czas do 40 minut. Kiedy słoiki zupełnie ostygną, możesz wynieść je do spiżarni. Smacznego!
UWAGA! Fasolkę koniecznie trzeba gotować (pasteryzować) w ciągu tych 2 dni. Jest to taka podwójna pasteryzacja, która fachowo nazywa się tyndalizacją i przeprowadzana jest w odstępach 24-godzinnych. W pierwszej fazie giną formy wegetatywne i drobnoustroje, lecz przetrwalniki są wciąż ‘żywe’. Można ewentualnie dla pewności podjąć trzecią pasteryzację na trzeci dzień, ale moim fasolkom w zupełności wystarczą dwa dni pasteryzacji i słoiczki z zaprawami nie psują się.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|