Fasola szparag zielona Esterka
Phaseolus vulgaris
Fasola szparag zielona Esterka to odmiana wczesna. Rośliny dorastają do 45-50 cm, o zwartym, krzaczastym pokroju ze strąkami osadzonymi w środkowej
części. Strąki długości 13-15 cm, zielone, proste, bez przewężeń, gładkie, bezwłókniste. Długo utrzymują wartość konsumpcyjną. Odmiana bardzo plenna (plon 18-20 t/ha), odporna na antraknozę, tolerancyjna na bakteriozę obwódkową.
Dobrze znosi suszę. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia, mrożenia i konserwowania.
Opakowanie 50g
Liczba nasion: 2-6szt. w gramie
Norma wysiewu: 80-120 kg/ha
Termin wysiewu: 2 dekada V
Rozstawa: 45x10 cm
Wegetacja: 70-75 dni
Termin zbioru: 3 dekada VII - 1 dekada VIII
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Na rynku dostępne są nasiona fasoli na strąki różnej wielkości, zróżnicowane kolorystycznie – żółte, zielone i fioletowe. Zaleca się uprawę warzywa w 3. roku po zastosowaniu kompostu lub obornika, a nawet w 2. roku, kiedy uprawa fasolki szparagowej ma miejsce na gorszych glebach. Możemy uprawiać ją po innych roślinach motylkowych, również po uprawie fasoli. Stosuje się również sadzenie fasoli szparagowej jako poplonu, po wczesnych warzywach.
- Nasiona fasolki siejemy wówczas, kiedy gleba jest dostatecznie ogrzana. Najlepiej zachować termin siewu po 10 maja, gdy nie będą roślinom zagrażać przymrozki. Siew nasion na początku czerwca, umożliwi zbiór strąków w sierpniu, a termin siewu do 15 lipca – zbiór jesienny. Fasola najlepiej rośnie w temperaturze powyżej 15 stopni Celsjusza.
- W ciągu całej uprawy fasolka szparagowa preferuje dość wysokie temperatury powietrza, około 20-25 stopni Celsjusza. Deszcz i chłód są przyczyną chorób grzybowych, a w czasie upałów opadają kwiaty i znacznie zmniejsza się uzyskiwany plon strąków.
- Fasola ma duże wymagania glebowe. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, w próchnicznej żyznej i przepuszczalnej glebie, o lekko kwaśnym odczynie pH. Gleba powinna być umiarkowanie wilgotna. Przez cały okres wzrostu fasolę nawadniamy, szczególnie obficie podczas kwitnienia i zawiązywania strąków. Nie jest konieczne dodatkowe nawożenie fasoli szparagowej. Ziemię wokół młodych roślin odchwaszczamy. Zaprzestajemy usuwania chwastów, gdy roślina się rozrośnie.
KULINARNIE
Jajecznica z fasolką szparagową
- 400 g fasolki szparagowej
- 50 g masła
- 1 mała cebula
- 5 jajek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Fasolkę gotujemy do miękkości. Na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, wlewamy roztrzepane jajka. Smażymy, aż będą lekko ścięte, dodajemy fasolkę, mieszamy. Podajemy posypane natką pietruszki, letnie lub zimne. To bardzo smaczna przystawka, którą Ormianie jedzą przed obiadem.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|