Dynia zwyczajna bezłupin Junona
Cucurbita pepo
Dynia zwyczajna bezłupin Junona to roślina o dużych nasionach koloru oliwkowo-zielonego, pozbawionych łupiny nasiennej. W jednym owocu znajduje się ok. 300-350 nasion. Są one doskonałe do bezpośredniego spożycia lub przetwórstwa (wytłaczanie oleju, dodatek do chleba lub ciast, nasiona solone lub cukrowane). Owoce o masie około 3 kg, kuliste lub lekko spłaszczone, pomarańczowe z zielonymi smugami. Rośliny o pokroju płożącym, silnie rozgałęzione.
Opakowanie zawiera 5g
Liczba nasion: 3-5 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-5 kg/1ha
Termin wysiewu: 1 dekada III(rozsada);2 dekada V(siew)
Rozstawa: 70x100 cm
Wegetacja: 120-150 dni
Termin zbioru: 2 dekada X
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Dynia pochodzi z Ameryki Południowej. W Peru i w Meksyku dynie były spożywane już ponad 8000 lat temu. Wraz z odkryciem Ameryki dynia przybyła wreszcie z Ameryki do Europy.
- W ciemnym miejscu dynie mogą przetrwać nawet kilka tygodni. Jednak po rozkrojeniu można je przechowywać w lodówce tylko do 30 dni.
- Mężczyznom w zaawansowanym wieku, cierpiącym na łagodny przerost prostaty, dynia przynosi ulgę w sposób biologiczny, a tym samym bez skutków ubocznych. Działanie zielonych nasion dyni jest udowodnione medycznie. Ziarno dyni zawiera mnóstwo cynku, a niedobór tego pierwiastka jest właśnie jedną z przyczyn problemów z prostatą.
KULINARNIE
Dżem z dyni
- 3kg dyni
- 5 dużych pomarańczy
- 3 cytryny
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2,5 szklanki cukru
- Szklanka wody
- Kilkanaście suszonych goździków
Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne i pulchną część. Potem trzeba pokroić na kawałki mniej więcej o wielkości 1cm. Przełożyć ją do garnka, dodać szklankę wody, cukier i gotować. Trzeba długo gotować dynię i co jakiś czas zamieszać, żeby nie przywarła. Dżem z dyni jest dobry wtedy, gdy dynia się rozpływa w ustach, więc trzeba ją dobrze rozgotować. Cytryny i pomarańcze trzeba sparzyć wrzątkiem, następnie z 2 pomarańczy i cytryn zetrzeć skórkę, z cytrynek wycisnąć dobrze sok a pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki. Uwaga trzeba usunąć białe części. Owoce dodać do dyni, domieszać cynamon, imbir i goździki. Dżem z dyni gotować na małym ogniu przez 30 minut. Uwaga: trzeba mieszać, bo dżem lubi się przypalać. Słoiczki wyparzyć i przełożyć do nich gorący dżem. Dokładnie pozakręcać i odstawić do góry nogami do ostygnięcia. Smacznego!
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|