Dynia olbrzymia Uchiki Kuri
Cucurbita maxima
Dynia olbrzymia Uchiki Kuri to najbardziej popularna odmiana dyni typu Hokkaido. Jej rośliny mają płożący pokrój i średnią siłę wzrostu, odpowiednio podparte mogą się piąć. Skórka jest pomarańczowa lub czerwonawa, miąższ ciemno żółty, smaczny i soczysty. Owoce mają beczułkowaty kształt, są żebrowane, niewielkie – osiągają średnią wagę około 1-1,5kg. To źródło wartości odżywczych. Jej miąższ zawiera bardzo dużo witamin z grupy B i prowitaminy, potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Wyróżnia się bardzo dużą zawartością karotenu i witaminy C. Polecana w żywieniu niemowląt i dzieci. Doskonała do zup, ciast, zapiekania i faszerowania.
Opakowanie zawiera 3g
Liczba nasion: 2-4 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
Termin wysiewu: IV (rozsada); V (grunt)
Termin sadzenia: 2 dekada V
Termin zbioru: VIII-X
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Dynie typu Hokkaido tworzą rozległe rośliny o średniej sile wzrostu, które mają tendencję do czepiania się podpór, kratek czy ogrodzeń – w takiej sytuacji mogą wyrosnąć nawet na wysokość 3 metrów. Na pojedynczej roślinie pojawiają się najczęściej 2-3 owoce o wadze od 1 do 3 kilogramów.
- Dynie typu Hokkaido są prawdziwą kopalnią wartości odżywczych. Ich miąższ zawiera bardzo dużo witamin z grupy B i prowitaminy A. Niektóre z odmian wyróżniają się bardzo dużą zawartością karotenu i witaminy C – im bardziej pomarańczowe zabarwienie miąższu, tym wyższa zawartość tych składników.
- Owoce mają beczułkowaty kształt, są wyraźnie żebrowane, niewielkie – osiągają średnią wagę około 1-1,5 kilograma. Okres od wysiania do zbiorów trwa mniej więcej 115 dni, jest więc to dość późna odmiana. Mimo delikatnej skórki, nieuszkodzone egzemplarze nadają się do przechowywania.
KULINARNIE
DYNIOWE PLACUSZKI NA ŚNIADANIE
- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- cukier - 1 łyżka
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- mleko - 1 szklanka
- puree z dyni - 6 łyżek
- naturalna esencj waniliowa - 1/2 łyżeczki
- olej - 2 łyżki
- jajko - 1 szt
- syrop klonowy - do podania
Przygotuj puree z dyni wg. przepisu w opisie powyżej. W misce połącz mleko z jajkiem, puree z dyni esencją waniliową i cukrem. Dodaj suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Smaż z obu stron, na lekko brązowy kolor. Podawaj na ciepło z dodatkiem np. syropu klonowego. Smacznego!
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|