Dynia olbrzymia Justynka
Cucurbita maxima
Dynia olbrzymia Justynka to wspaniała odmiana mieszańcowa zawierająca najwięcej ze wszystkich odmian suchej masy (10-12%) i beta-karotenu (8-12mg/100g). Rośliny pół krzaczaste, średnio rozgałęzione. Owoce eliptyczne, lekko bruzdowane o masie 3-3,5kg i ciemnopomarańczowej z różowymi smugami na skórce. Komora nasienna bardzo mała. Miąższ grubości 3-4cm, ciemno-pomarańczowy, miękki, bardzo smaczny. Owoce o grubszym i smaczniejszym miąższu niż u 'Uchiki Kuri'. Nasiona brązowe, duże; masa 1000szt. wynosi ok. 400g. Odmiana bardzo plenna 60-80t/ha. Dobrze przechowuje się do końca stycznia, zachowując wyśmienite walory konsumpcyjne.
Opakowanie zawiera 2g
Liczba nasion: 2-4 szt. w gramie
Norma wysiewu: 2-4 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada III(rozsada);2 dekada V(siew)
Termin sadzenia: po 15 V
Rozstawa: 150x100 cm
Termin zbioru: IX-X
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Kubek (245 g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (19% dziennego zapotrzebowania)!
- Dynia ma niesamowite właściwości, więc warto poszukać swojej ulubionej dyni i znaleźć na nią swój sposób! Sezon na dynię trwa, można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym i w dodatku kosztuje tylko kilka złotych.
- Pestki dyni to prawdziwy super-pokarm i jeden z najlepszych pokarmów dla naszej urody. Zawierają takie minerały jak cynk, siarkę potas, magnez i wapń. Są niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chcesz zadbać o piękne zdrowe włosy i skórę to pestki dyni z całą pewnością powinny znaleźć się w twojej codziennej diecie.
KULINARNIE
KORZENNA BABKA DYNIOWA
- mąka pszenna - 1 szklanka
- puree z dyni - 1 szklanka
- cukier - 3/4 szklanki
- cynamon - 1/8 łyżeczki
- kardmon - 1/8 łyżeczki
- masło - 50 g, miękkie
- sól - 1/2 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajko - 2 szt
Puree z dyni przygotuj wg przepisu np. TEGO . Dynię upiecz do miękkości, oddziel skórkę, zmiksuj miąższ. Zmiksuj na puszystą masę masło z cukrem. Dodaj cynamon, kardamon, wbij (ciągle miksując) kolejno jajka. Połącz z dynią. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj. Foremkę nasmaruj masłem (możesz dodatkowo obsypać ją mąką/bułką tartą- ja lubię używać krupczatki). Wlej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut. Ostudź, wyjmij delikatnie z foremki. Smacznego!
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|