Dynia olbrzymia Atlantic Giant
Cucurbita
Dynia olbrzymia Atlantic Giant o bardzo dużych owocach (od 30 do 300kg). Owoce kuliste lub owalne, lekko żebrowane, skórka pomarańczowa, pokrój płożący.
Jasnożółty miąższ bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B, lecytynę oraz kwas foliowy. Najlepiej udaje się na glebach żyznych. Preferuje stanowisko słoneczne, wilgotne. Odmiana przeznaczona do długiego przechowywania.
Opakowanie zawiera 3g
Liczba nasion: 2-3 sztuki w gramie
Norma wysiewu: 2-4kg/ha
Termin siewu: rozsada - koniec IV, grunt - początek V
Wysadzanie rozsady: od połowy V
Termin zbioru: IX-XI
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.
- Dynia jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten - podobnie jak wszystkie karotenoidy - jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
- Dynia i jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze doceniali już meksykańscy Indianie. Znalazła ona zastosowanie zarówno w meksykańskiej medycynie naturalnej, jak i kuchni (przepisy na przetwory z dyni są przekazywane z pokolenia na pokolenie).
KULINARNIE
Zupa z dyni piżmowej
- 1 dynia piżmowa, około 2 kg
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 kawałek imbiru wielkości opuszki męskiego kciuka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 szczypta cynamonu
- sól
- 100 ml kwaśnej śmietany (śmietana 18% tłuszczu)
Polecam dynię piżmową - jest najłatwiejsza do obierania, co potwierdza pani Irena Sudoł, Prezes Stowarzyszenia Miłośników Pustelni Złotego Lasu. Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle z posiekaną cebulą. Zalewamy bulionem warzywnym w ilości ok. 2 l na 1 dynię, dodajemy starty imbir i dusimy na wolnym ogniu ok 30 min. Potem zupę blendujemy, dosmaczamy przyprawami – ja polecam kurkumę i curry oraz szczyptę cynamonu, który świetnie "podkręca" smak. Podajemy z kleksem śmietany. Smacznego! – poleca Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki. Smacznego!
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|