Dynia olbrzymia Ambar
Cucurbita maxima
Dynia olbrzymia Ambar to rewelacyjna odmiana zawierająca 3-razy więcej suchej masy (18-25 %), 3-razy więcej białka (1,5-2 g) i 6-razy więcej betakarotenu (10-12 mg) niż pozostałe odmiany uprawiane w Polsce, a także 2-krotnie więcej suchej masy niż marchew. Gniazda nasienne są małe, dzięki czemu owoce są mniej podatne na uszkodzenia, nie pękają podczas zbioru i lepiej się przechowują. Nie kumuluje metali ciężkich i azotanów, a więc może być uprawiana w pobliżu dróg. Owoce mogą być przechowywane do marca zachowując przez cały czas dużą zawartość witaminy C.
Mają wielostronne zastosowanie: jako warzywo, pasza dla zwierząt (dodawana do pożywienia krów powoduje wzrost wydajności mleka i zawartości w nim beta karotenu), w przemyśle gorzelniczym i cukierniczym. Plon przy zagęszczeniu 1 roślina/m2 wynosi 40-70 t/ha.
Opakowanie zawiera 5g
Liczba nasion: 2-4 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada III(rozsada);2 dekada V(siew)
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 70x100 cm
Wegetacja: 120-150 dni
Termin zbioru: 2 dekada X
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Ambar to odmiana dyni olbrzymiej, która wyróżnia się ciemnozielonym kolorem. Ma grubą skórkę, lekko cętkowaną na szaro, pod nią znajduje się intensywnie żółty lub pomarańczowy, twardy miąższ.
- Dynia Ambar nadaje się szczególnie do uprawy na spożycie bezpośrednie albo przetwory. W bardzo małym stopniu uprawia się ją na nasiona. Najlepiej nadaje się do przetwórstwa i przemysłu cukierniczego. Ma słodki smak, jest bardzo bogata w witaminę C, mikroelementy i sole mineralne.
- Dynia Ambar jest najlepszą opcją. Odmiana wyróżnia się zawartością wartości odżywczych.
KULINARNIE
ZUPA DYNIOWA Z SOCZEWICĄ
- dynia - 1 szt o wadze ok. 1-1,5 kg, hokkaido
- marchew - 2 szt
- pietruszka - 1 szt
- por - 1 szt
- soczewica - ok. 1/2 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
- pasta curry - do smaku
- olej - 2 łyżki
- kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
- kumin mielony - 1/2 łyżeczki
Soczewicę ugotuj do miękkości w wodzie. W dużym garnku zeszklij na oleju posiekany por. Dopraw kolendrą i kuminem. Dodaj obrane i pokrojone w kawałki marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojoną w kostkę dyni (jeśli używasz odmiany hokkaido- nie musisz jej obierać). Składniki zalej taką ilością wody, by tylko przykryła wszystkie warzywa. Gotuj je do miękkości. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą pastą curry. Dodaj soczewicę. Smacznego!
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|