Dynia makaronowa Pyza
Cucurbita pepo
Dynia makaronowa Pyza to odmiana średnio późna. Dynia, której miąższ po ugotowaniu rozpada się na włókna jak makaron spaghetti.
Znakomite warzywo dietetyczne.
Rośliny o pokroju krzaczastym z dużą ilością pędów bocznych. Owoce średniej wielkości, o kształcie eliptycznym, gładkie. Barwa skórki dojrzałego owocu żółtopomarańczowa z delikatną, żółtą mozaiką.
Miąższ owoców barwy kremowej do pomarańczowej w miarę dojrzewania, gruby. Pyza wymaga stanowiska słonecznego. Lubi glebę przepuszczalną o wysokiej zawartości substancji organicznych.
Należy unikać zbytniego zagęszczenia. Odmiana odporna na choroby, nie wymaga ochrony chemicznej.
Opakowanie zawiera 0,5g
Gatunek: Dynia makaronowa
Gama: Bestsellery z Ożarowa
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Odmiana Pyza to, obok Makaronowej Warszawskiej, najbardziej znana w naszym kraju dynia makaronowa. Oprócz nietypowego miąższu, z którego można przyrządzić warzywne spaghetti, charakteryzuje się przede wszystkim odpornością na choroby.
- Dynia Pyza to znakomite warzywo dla osób przebywających na diecie. Z jej miąższu najczęściej przyrządza się warzywne spaghetti, ale można go też zapiekać. Co ciekawe, dzięki swojemu delikatnemu smakowi wybornie sprawdza się w potrawach przyrządzanych zarówno na słono, jak i na słodko.
- Prezentowana odmiana dyni makaronowej powinna być uprawiana w miejscu osłoniętym od wiatru, a przy tym dosyć słonecznym. Najważniejsze jest jednak odpowiednie nawodnienie gleby, ponieważ dynia pozbawiona wilgoci może w ogóle przestać rosnąć. Zaleca się też, aby odczyn gleby, w której uprawiamy Pyzę, był obojętny.
KULINARNIE
Zapiekana dynia makaronowa
- dynia makaronowa średniej wielkości
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanka mleka
- garść startego twardego sera żółtego
Dynię przetnij na pół, usuń pestki. Piecz przecięciem w dół mniej więcej godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Na blachę wlej trochę wody i uzupełnij w razie potrzeby. Po upieczeniu widelcem wzrusz miąższ, aż pojawią się nitki. Przygotuj sos: w garnku rozgrzej łyżkę masła, dodaj zmiażdżony czosnek i krótko przesmaż. Dodaj mąkę i wymieszaj z masłem. Wlej mleko i trzepaczką dobrze rozmieszaj. Sos gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Delikatnie wymieszaj powstały sos z dynią makaronową, posyp serem żółtym i zapiekaj w temp. 200 st. C, aż ser się rozpuści.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.

|