|
Cena: 5.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
nasiona Cykoria liściowa Palla Rossa pnos55 - Cichorium intybus |
|
 |
 |
|
Cykoria Liściowa Palla Rossa
Cichorium intybus
Cykoria liściowa Palla Rossa to odmiana wczesna, okres wegetacji wynosi 60-70 dni. Rośliny tworzą zwarte główki kształtu kulistego. Liście przebarwiają się na czerwono w miarę dorastania zbitej główki. Pikantny smak powoduje, że jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek i surówek.
Jest rośliną mało wymagającą, potrzebuje gleby żyznej o dobrej kulturze. Liczba nasion: 600-800 w 1g. Norma wysiewu: 3-4 kg/ha.
Opakowanie zawiera 0,5g
Gatunek: Cykoria Liściowa
Odmiana: Palla Rossa
Gama: Warzywa Tradycja
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Cykoria jest znana jako jedna z najstarszych roślin wymienianych w literaturze. Spożywali ją już starożytni Egipcjanie i Grecy. Horacy wspominał o niej w swoich pismach tratujących o diecie, której podstawą były oliwki, malwa i cykoria endywia. Od wieku XVIII roślina ta zyskała ogromne znaczenie gospodarcze w Europie, gdzie zdobyła popularność jako substytut niedostępnej w czasach wojen kawy. Do dzisiaj korzeń cykorii jest używany jako zamiennik kofeinowego napoju w amerykańskich więzieniach.
- Bujne, kruche liście prezentowanego warzywa mogą z powodzeniem zastąpić zwykłą sałatę w surówkach i mięsnych oraz jarzynowych sałatkach. Spożywa się je także w postaci smażonej. Obfitują w niezbędne dla zdrowia witaminy (A, B1, B3, B6, C) oraz makro- i mikroelementy, w tym żelazo, magnez i potas, są też niskokaloryczne i bogate w błonnik oraz chlorofil. Niezwykle zdrową i smaczną cykorię liściową trudno znaleźć w sklepie, dlatego zdecydowanie warto zaprosić ją do swojego warzywnika.
- Cykoria liściowa wytwarza w krótkim czasie dużą ilość zielonej masy, warto poświęcić jej słoneczne miejsce z glebą żyzną, dobrze chłonącą wodę i umiarkowanie zwięzłą, przepuszczalną.
KULINARNIE
Cykoria zapiekana
- 30 g masła
- 2 duże cykorie
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru
- 200 ml bulionu z kurczaka
- 5-6 ziemniaków
- bułka tarta lub ser typu Gruyere
Roztopić masło w dużym rondlu/patelni, przekroić główki cykorii na pół, umieścić przeciętą stroną na patelni delikatnie smażyć przez kilka minut po obu stronach. Następnie pokropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, znowu obrócić stroną przecięcia do dołu i karmelizować 1-2 minuty. Dodać bulion, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać przyprawy (cukier, sól, pieprz sok z cytryny w razie potrzeby). Obrać i pokroić ziemniaki, gotować przez 10-15 minut. Osączyć i odparować, przełożyć do blaszki/naczynia do pieczenia, ułożyć na nich duszone cykorie, polać sosem z duszenia, posypać bułką tartą lub serem Gruyere po wierzchu i piec przez 20-30 minut.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.

|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!

|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] |  |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|