Cukinia Nimba
Cucurbita pepo
Cukinia Nimba to Odmiana wczesna, krzaczasta tworząca owoce koloru jasnozielonego z ciemnymi smugami i seledynowymi cętkami. Miąższ biało-kremowy, kruchy. Najsmaczniejsze są owoce małe do 20 cm długości. Rośliny cukinii nie wymagają ochrony chemicznej, są tolerancyjne na chłody, owoce nie kumulują metali ciężkich.
Opakowanie zawiera 3g
Liczba nasion: 3-5 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-4 kg/ha
Termin wysiewu: 1 dekada IV (rozsada);1 dekada V (siew)
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 80x100cm
Wegetacja: 65-70 dni
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Cukinia zwana także kabaczkiem to zdrowe, niskokaloryczne warzywo. Jest cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych.
- W Polsce uprawę cukinii rozpoczęto w latach 70. ubiegłego wieku, obecnie jest podstawowym składnikiem w wielu potrawach.
- Cukinia świetnie sprawdza się w sosach, zupach krem, koktajlach, a nawet w deserach.
KULINARNIE
Faszerowana cukinia
- cukinia [4 szt.] (dorodna)
- papryka czerwona [1 szt.]
- czosnek [4 ząbki]
- ser żółty [150 g] (mocno pachnący)
- sól [1 szczypta]
- bazylia [2 łyżki] (świeża)
- pieprz czarny (szczypta, świeżo mielony)
Cukinię umyj, odetnij końce, przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż część miąższu i nasionka. Posiekaj drobno albo zmiksuj na gęstą papkę, odsącz nadmiar soku. Paprykę posiekaj, czosnek zmiażdż przez praskę, zetrzyj ser żółty, posiekaj bazylię. Połącz wszystkie składniki ze zmiksowaną cukinią. Dodaj pieprz i sól. Tak przygotowaną mieszanką wypełnij wydrążone cukinie.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|