Brokuł Wiarus
Brassica oleracea
Brokuł Wiarus to roślina przeznaczona do uprawy wiosennej i jesiennej, plenna. Odmiana o krótkim czasie wegetacji (45-50 dni). Tworzy ścisłe róże, barwy szarozielonej, o średnicy 15-20 cm i masie 250-300 g. Rośliny niskie, słabo ulistnione.
Róże osadzone na wysokiej łodydze. Po ścięciu róży głównej, rośliny tworzą liczne róże boczne. Brokuł stanowi bogate źródło wit. C i betakarotenu.
Opakowanie: 2g
Liczba nasion: 300-400szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,5-0,6 kg/1ha
Termin wysadzania: 2 dekada IV
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 50x50 cm
Wegetacja: 65-70 dni
Termin zbioru: 1-2 dekada VII
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Rośliny z rodziny krzyżowych (m.in. kapusta, kalafior, brukselka, kalarepa, pak-choy, rzepa, jarmuż, itp) występują praktycznie na wszystkich kontynentach i są szczególnie zróżnicowane w obszarze śródziemnomorskim w Europie, centralnych i zachodnich obszarach Azji i zachodniej części Ameryki Północnej.
- Brokuły są bardzo zdrowe - ich spożywanie jest niezwykle korzystne dla zdrowia.
- Mają właściwości przeciwnowotworowe, poprawiają wzrok, korzystnie wpływają na stan przewodu pokarmowego, mają działanie przeciwzapalne. Warzywa te pomagają w leczeniu anemii, dostarczają witamin i są po prostu smaczne.
KULINARNIE
Kotlety z jajek i brokuły
- 4 jajka
- ok. 1/3 średniego brokuły
- mały ząbek czosnku
- 40 g kulki mozzarelli
- łyżeczka ostrej musztardy
- opcjonalnie – 2 plasterki salami lub innej wędliny
- bułka tarta
- oliwa do smażenia
3 jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w niewielką kostkę. Podczas gotowania jajek naszykować resztę składników. W osobnym garnku krótko ugotować różyczki brokuła (ok 4 min). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i posiekać drobno. Szalotkę i szczypiorek posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wędlinę posiekać. Rozgrzać patelnię i krótko smażyć czosnek i wędlinę. Na chwilę wrzucić szalotkę. Wymieszać i smażyć razem ok minutę po czym zawartość z patelni przełożyć do miski, a na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy. Do miski dodać posiekane, ugotowane jajka, surowe jajko, brokuł, ser, musztardę i łyżkę bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Na osobnu talerzyk wysypać kilka dodatkowych łyżek bułki tartej. Z masy formować kotleciki, lekko panierować je w bułce i smażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Smacznego.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|