Arbuz Janosik
Citrullus vulgaris
Arbuz Janosik zwany także kawonem to odmiana średnio wczesna (okres wegetacji 130-150 dni), dobrze dostosowana do naszych warunków klimatycznych. Janosika można z powodzeniem uprawiać na polu lub w tunelach foliowych (nie jest to konieczne).
Tworzy rośliny o płożącym pokroju, które są silnie rozgałęzione o niezbyt dużej sile wzrostu. Owoce kształtu eliptyczno-okrągłego, o wadze 3,5-5,5 kg i cienkiej, ciemnozielonej skórce z ciemniejszymi, wąskimi smugami i słabo zaznaczonym marmurkiem. Miąższ żółty, bardzo soczysty, słodki, zwarty, z małą ilością nasion.
Odmiana przeznaczona jest do uprawy pod osłonami, w cieplejsze lata o sprzyjających warunkach może udać się w polu. Wymaga gleby przepuszczalnej, dobrze nagrzewającej się, zasobnej w wilgoć.
Ze względu na swój słodki rześki smak, arbuz Janosik używany jest najczęściej do spożycia na surowo, może być też elementem deserów i sałatek owocowych.
Nie nadaje się do długotrwałego przechowywania, powinien być spożywany w miarę bezpośrednio.
Opakowanie zawiera 1 g nasion (około 10-20 szt.)
Norma wysiewu: 0,5 kg/ha
Termin wysiewu: 3 dekada II – 1 dekada III
Termin sadzenia: 3 dekada V – 1 dekada VI
Rozstawa: 100×100 cm
Wegetacja: 130-150 dni
Termin zbioru: 3. dekada VII – 1. dekada VIII
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Arbuz Janosik to polska odmiana. Nadaje się do uprawy w gruncie, w donicach oraz pod osłonami.
- Arbuz Janosik wije się po ziemi, ale może się też wspinać na podpory za pomocą wąsów, jak np. ogórek. Podpory powinny być niskie, aby owoce nie wisiały. Z powodu ciężaru powinny leżeć.
- Arbuz Janosik słabo się rozkrzewia. Ma oddzielne kwiaty męskie oraz żeńskie. Wszystkie są żółte. Jedna roślina wydaje po 1-2 owoce. Nadmiaru kwiatów żeńskich, z których rozwijają się owoce, nie trzeba usuwać. Arbuz Janosik sam reguluje liczbę owoców.
- Uwaga! Gdy owoc arbuza Janosik ma wielkość jabłka, dobrze jest podłożyć pod niego izolację od ziemi. To mogą być np. deseczka lub słomę. Po 45 dniach od podłożenia izolacji arbuz Janosik jest dojrzały i nadaje się do zerwania.
KULINARNIE
Przepis na Lody z arbuza
- ½ arbuza o średnicy ok.25 cm
- 250 g malin, mrożonych
- 250 greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
- 100 g ksylitolu lub cukru
Wydrąż łyżką miąższ arbuza. Przełóż do naczynia i zamroź. Do zamrożonego arbuza dodaj maliny i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie wymieszaj owocowy mus z jogurtem i ksylitolem. Przełóż lody do skórki po arbuzie, przykryj folią i delikatnie zamroź, tak aby lody można było od razu nabierać łyżką. Kiedy lody będą mocno zmrożone należy wyjąć je z zamrażalnika do temperatury pokojowej na pół godziny przed jedzeniem. Smacznego.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.



|