|
Cena: 29.00 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Brzoskwinia zwyczajna Inka drzxo44 - Prunus persica Inka |
|
|
|
|
Brzoskwinia zwyczajna Inka Prunus persica Inka
|
|
PODSTAWOWE WIADOMOŚCI
Prunus persica Inka jest
niezwykle cenną i pożądaną, polską odmianą deserową brzoskwini zwyczajnej.
Pod wspaniałą, pięknie wybarwioną skórką kryje się
fantastycznie
smaczny, aromatyczny miąższ, któremu nie można się oprzeć.
Złocista
słodycz rozpływa się w ustach i otula ciepłem delikatnego, letniego
poranka. Owoce zachowane w formie przetworów pozwalają cieszyć się
zniewalającym smakiem brzoskwini przez cały rok, są też
wspaniałym lekarstwem na ciemne,
zimowe wieczory i ponure jesienne dni.
Piękne, różowe kwiaty niczym osiadający na gałęziach
puszysty obłok fantastycznie dekorują brzoskwinię Inkę. Mieniące się
kolorami płatki hipnotyzują i nie pozwalają przejść obojętnie obok
pięknego drzewa. Ozdobą są też wspaniałe, złociste owoce, które
zachwycają nie tylko smakiem, lecz również zawartością
cennych
składników odżywczych. Białka, witaminy B1, B2, B6, C, E, beta-karoten oraz minerały: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, jod
świetnie wpływają na zdrowie człowieka. Oczyszczają i regenerują
organizm, fenomenalnie działają na kości, chronią
przed rakiem i innymi chorobami cywilizacyjnymi, a także
pobudzają produkcję czerwonych krwinek. Brzoskwinie odmiany
Inka są niezwykle smaczną
bombą witaminową, która pięknie zdobi drzewo.
|
|
SZCZEGÓŁOWY OPIS
- Rodzaj rośliny:
drzewo owocowe z rodziny różowatych, rząd różowce.
- Zastosowanie:
niezwykle popularna w Polsce odmiana, ceniona za dużą odporność na
mróz i choroby, a także za smak owoców i obfite owocowanie. Dzięki
pięknym kwiatom fenomenalna ozdoba ogrodów i sadów.
Smaczne owoce brzoskwini Inka świetnie nadają się na przetwory,
do deserów, a także jako pełna witamin i minerałów przekąska.
- Wielkość:
brzoskwinia zwyczajna Inka dorasta do
4m wysokości i 6m szerokości. Oferowane sadzonki mają około 150cm wysokości
- Kwiaty:
różowe, bardzo ozdobne, pachnące,
średniej wielkości, gęsto kwitnące.
- Kwitnienie:
maj.
- Owoce:
owocuje corocznie i bardzo obficie. Owoce duże lub
średniej wielkości, kuliste lub lekko spłaszczone. Skórka gładka w kolorze
intensywnie ciemnożółtym z dużym, czerwonym rumieńcem pokryta delikatnym
meszkiem. Miąższ
żółto-pomarańczowy,
aromatyczny, jędrny, dobrze odchodzi od pestki, bardzo smaczny.
- Liście:
duże, zielone, wydłużone, ostro zakończone, o ząbkowanych brzegach.
- Pokrój:
drzewiasty, rozłożysty, wzniesiony.
- Stanowisko: lubi stanowiska dobrze oświetlone i słoneczne,
ciepłe, osłonięte od wiatru.
- Warunki glebowe:
dobrze rośnie na glebach żyznych, piaszczysto-gliniastych, umiarkowanie
wilgotnych, przepuszczalnych, próchniczych.
- Odporność na warunki zimowe:
dostateczna odporność na mróz.
|
DODATKOWE WIADOMOŚCI
-
Brzoskwinia zwyczajna
Inka jest
odmianą samopylną. Do obfitego owocowania
nie
potrzebuje towarzystwa odmian zapylających, sama jest świetnym
zapylaczem.
-
Brzoskwinia zwyczajna
Inka charakteryzuje się dużą plennością
i bardzo
silnym wzrostem.
Jest to odmiana
odporna na mróz
i choroby.
Nie ma dużych
wymagań,
dlatego jest
szczególnie
polecana do
uprawy
amatorskiej.
-
Z pestek moreli zwyczajnej
Inka otrzymać można
wspaniały olejek o lekkim, migdałowym zapachu. Dzięki
dużej zawartości białek ceniony jest jako olejek bazowy do masażu. Olej z pestek moreli zwyczajnej
wolno jełczeje w kontakcie z powietrzem.
|
|
PRZEPIS DNIA
Brzoskwinie w musie czekoladowym z hibiskusem
- Składniki:
3 brzoskwinie,
100 ml białego półwytrawnego wina,
3 goździki,
kawałek kory cynamonu,
½ cytryny,
500 gram śmietany kremówki,
30 gram suszonych kwiatów hibiskusa,
60 gram białej czekolady.
- Przygotowanie:
Brzoskwinie umyć, obrać, wyjąć pestki, pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Włożyć do garnka, wlać wino, dodać przyprawy i zagotować. Przykryć i odstawić. Gdy brzoskwinie przestygną dodać łyżkę miodu, sok z cytryny i wymieszać.
Do garnka wlać 300 ml śmietany, dodać hibiskusa i zagotować. Przecedzić przez sito. Kwiaty hibiskusa przelać resztą śmietany – chcemy odzyskać jak najwięcej aromatu. Śmietanę podgrzać – nie gotować i rozpuścić w niej czekoladę.
Śmietanę przecedzić przez sitko i wlać do syfonu. Brzegi syfonu dokładnie wytrzeć i zakręcić.
Odstawić na 15 minut.
Wkręcając nabój należy trzymać syfon do góry dnem. Następnie trzeba nim potrząsnąć – góra – dół. Pierwsze wyciśnięcie powinno być nad zlewem – czasem może z niego „wystrzelić”, potem można już wyciskać zawartość do miseczek, kieliszków itp. Czasem trzeba wkręcić drugi nabój – widać to przy pierwszym próbnym wyciśnięciu gdy mus jest za rzadki.
W naczyniach ułożyć odsączone brzoskwinie i na nie wycisnąć mus z syfonu.
- Gdy kuchnia stygnie, stygnie i miłość! Smacznego!
|
NA FOTOGRAFII
Brzoskwinia zwyczajna Inka Prunus persica Inka
|
|
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ ROŚLINY U NAS
-
Wszystkie sadzonki drzew i krzewów owocowych staramy się dostarczać w bardzo dobrym stanie, zdrowe i zadbane.
Dokładamy wszelkich starań, aby wygląd materiału sadzeniowego spełniał Państwa oczekiwania. Poza tym na większości stron naszych ofert
na ostatnim zdjęciu poniżej przedstawiamy wygląd przykładowych rzeczywistych sadzonek, aby każdy mógł zobaczyć co
kupuje.
- W okresie zimowym, wczesnowiosennym lub późnojesiennym możliwe są braki poszczególnych
gatunków, co naturalnie związane jest z sezonem wegetacyjnym roślin. Sadzonki często mają naturalnie przycięte czubki celem rozkrzewienia się pędu głównego.
- Sadzonki drzew i krzewów owocowych przeważnie wysyłane są w formie paczki kartonowej.
|
|
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|