|
WOLNE -> WOLNE -> Winogron czarny deserowy winorośl owox56 |
« wstecz
|
Cena: 24.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Winogron czarny deserowy winorośl owox56 - Vitis |
|
|
|
|
Winorośl, winogron czarny deserowy średniopóźny
Vitis vinifera
Winorośl, winogron czarny deserowy to bardzo dekoracyjna i silnie rosnąca odmiana. Poleca się sadzić ją na cieplejszych stanowiskach lub w miejscach osłoniętych np. przy ścianach budynków.
Odmiana bardzo plenna. Grona są średniej wielkości, rzadziej duże, luźne. Jagody duże (ok. 20 mm), kulisto-elipsoidalne, czerwonogranatowe z popielatym nalotem woskowym na powierzchni, dojrzewają w pierwszej dekadzie października. Miąższ mięsisty i soczysty, dość smaczny o landrynkowym posmaku.
Odmiana o dość wysokiej odporności na choroby i średniej wytrzymałości na mróz. Jesienią jej duże liście przebarwiają się na purpurowo różowy kolor. Ze względu na silny wzrost krzewy wymagają form bardziej przestrzennych.
SZCZEGÓŁOWY OPIS
- Rodzaj rośliny: winorośl, winogron czarny deserowy należy do grupy roślin owocowych.
- Zastosowanie: do nasadzeń pojedynczo jako soliter. Owoce można wykorzystać do deserów, na soki, na przetwory oraz do wyrobu wina.
- Wielkość: docelowa wielkość od 5 do 10m.
- Kwiaty: żółte kwiatostany.
- Kwitnienie: zakwita w czerwcu.
- Owoce: grona są średniej wielkości, rzadziej duże, luźne. Jagody duże (ok. 20 mm), kulisto-elipsoidalne, czerwonogranatowe z popielatym nalotem woskowym na powierzchni, dojrzewają w pierwszej dekadzie października. Miąższ mięsisty i soczysty, dość smaczny o „landrynkowym” posmaku.
- Liście: jasnozielone, ciemnozielone, opadające na zimę.
- Pokrój: pnącze.
- Stanowisko: wymaga stanowisk słonecznych.
- Warunki glebowe: przeciętna ogrodowa, umiarkowanie wilgotna, próchniczna, gliniasta.
- Odporność na choroby i zimę: odmiana o dość wysokiej odporności na choroby i średniej wytrzymałości na mróz.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Odmiany winorośli możemy podzielić na winorośl właściwą, oraz mieszańce europejskiej winorośli właściwej z amerykańskimi i azjatyckimi gatunkami winorośli. Winorośl właściwa jest winoroślą szlachetną. Daje ona jagody bardzo wysokiej jakości, słodkie, soczyste, doskonałe zarówno jako owoc deserowy oraz na rodzynki, jak i przede wszystkim na wino. Winorośl jest rośliną krajów cieplejszych od naszego, jednak zostały wyhodowane odmiany bardzo dobrze sprawdzające się w naszym klimacie.
- Winorośl możemy rozmnażać sami z sadzonek, częściej jednak kupujemy sadzonki ukorzenione. Sadzimy je na wiosnę w rozstawie 2x2m lub 2x1,5 m albo też przy ścianach czy płotach w odległości 40—50cm od tych osłon. Winorośl jest pnączem, toteż trzeba ją zawsze rozpinać na jakimś rusztowaniu lub na drutach. Z posadzonego krzewu lub sadzonki wyrastają w pierwszym roku pędy długości 30—40cm. Na wiosnę powinny być one przywiązane do palika, aby nie pokładały się po ziemi. W ciągu lata wokół młodych winorośli należy często niszczyć chwasty.
- Jeśli posadziliśmy sadzonkę, to na całej jej części umieszczonej w ziemi wyrastają korzenie, Z korzeni tych zostawiamy tylko te, które wyrastają z dolnego końca sadzonki korzenie wyrastające z górnych i środkowych części sadzonki należy w ciągu lata ostrożnie usuwać (nie uszkadzając przy tym sadzonki), gdyż znajdując się blisko powierzchni narażone są na wymarzanie. W końcu sierpnia musimy pędy trochę przyciąć, żeby dalej nie rosły, lecz zdrewniały i stały się bardziej wytrzymałe na mróz. Jesienią całą łozę przyginamy i przykrywamy warstwą ziemi grubości 30—40cm. Takie przykrycie zabezpieczy łozę przed zmarznięciem.
- Na drugi rok wiosną odkrywamy winorośl i wszystkie łozy przycinamy, zostawiając 2—3 oczka. Wyrastające z nich pędy przywiązujemy do palika. Glebę dokoła nich oczyszczamy z chwastów. W końcu sierpnia łozy znowu trochę skracamy, a na zimę przyginamy je i przysypujemy ziemią. Trzeciego roku na wiosnę zaczynamy już formować krzew winorośli i rozpinać go na odpowiednim rusztowaniu lub drutach.
- Potem co roku z dwóch łóz zastępczych jedną będziemy przycinali na 2—3 oczka, aby otrzymać dwie łozy zastępcze, a drugą na 9—12 oczek, aby otrzymać łozę owocującą. Na tym polega co roku formowanie sznura jednoramiennego. W podobny sposób formuje się sznur dwuramienny.
- W ciągu okresu wegetacyjnego należy usuwać niepotrzebne pędy. Z kątów liści na łozie owocującej wyrasta często nie jeden pęd, lecz dwa lub nawet trzy. Jedne z nich są płodne inne niepłodne. Pędy niepłodne należy usuwać, gdy osiągną długość 12—15cm. Po usunięciu pędów niepłodnych zostają nam tylko pędy płodne, które jeszcze w tym samym roku rozgałęziają się, gdyż wyrastają z nich przedwczesne pędy boczne, zwane pasierbami. Pasierby osłabiają krzew winny, wskutek czego usuwamy je w miarę pojawiania się ich na płodnych łozach owoconośnych. Gdy pędy owoconośne zaczną kwitnąć, należy je ogłowić, czyli uciąć ich wierzchołki. To ogławianie przyczyni się do lepszego wykształcenia się gron i szybszego ich dojrzenia. Pędy zastępcze powinny być również ogłowione, ale dopiero w końcu sierpnia.
- Najgroźniejszą chorobą winorośli jest mączniak rzekomy. Jest to choroba wywołana przez grzyb. Na liściach tworzą się plamy najpierw żółte, później żółtobrunatne, wierzchołki pędów zamierają i gniją, jagody zaś opadają. Europejska winorośl właściwa tak silnie ulega tej chorobie, zwłaszcza w latach mokrych i w miejscach wilgotnych, że przepada prawie cały plon. Dlatego też wszystkie odmiany europejskiej winorośli powinny być regularnie opryskiwane trzy razy do roku 1-procentową cieczą bordoską lub 1-procentowym Bordosolem. Pierwsze opryskiwanie stosuje się tuż przed kwitnieniem, drugie zaraz po zakończeniu kwitnienia, a trzecie wtedy, gdy jagody osiągną wielkość ziaren grochu. Mieszańce europejskiej winorośli z amerykańską winoroślą są dość odporne na tę chorobę i dlatego najczęściej nie wymagają opryskiwań.
- Dojrzałe grona obcinamy nożyczkami. Jeśli utnie się je razem z kawałkiem łozy i tę łozę włoży do butelki czy innego naczynia z wodą, można je w niewielkiej ilości dość długo przechowywać w piwnicy czy w innym chłodnym pomieszczeniu.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ ROŚLINY U NAS
- Wszystkie rośliny są dobrze ukorzenione, zdrowe oraz zadbane. Dokładamy wszelkich starań, aby wygląd roślin spełniał Państwa oczekiwania.
- W okresie zimowym, wczesnowiosennym lub późnojesiennym większość roślin sprzedajemy w stanie bezlistnym (bez liści). W sezonie rośliny posiadają piękne żywe ulistnienie i w większości są w plastikowych lub foliowych doniczkach.
- Przedmiotem sprzedaży jest roślina w doniczce plastikowej.
- Zapraszamy do zakupienia tej niezwykle ciekawej rośliny oraz odwiedzenia naszej strony na FB.
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|