nasiona Rozmaryn lekarski
Rosmarinus officinalis
Rozmaryn lekarski Rosmarinus officinalis wytwarza sztywne, wzniesione, czterokanciaste na przekroju pędy, drewniejące w drugim roku. Liście, równowąskolancetowate, skórzaste, o podwiniętych brzegach, z wierzchu ciemnozielone, na spodniej stronie pokryte srebrzystym kutnerem, silnie aromatyczne, na pędach ułożone naprzeciwlegle. Liście są od spodu pokryte białymi lub szarymi włoskami, zawierają olejki lotne, dzięki którym rośliny wydzielają bardzo silny, przypominający kamforę zapach. Liście rozmarynu ze względu na charakterystyczny, ostry smak powszechnie używane są jako przyprawa kuchenna. Roślina posiada również właściwości lecznicze. Surowiec zielarski oraz olejek rozmarynowy zawierają olejki: cyneol, pinen, borneol, o działaniu pobudzającym, odświeżającym, antyseptycznym, pobudzającym krążenie krwi i wzmacniającym pamięć. Rozmaryn poprawia również trawienie. Dzięki tym właściwościom oraz swemu charakterystycznemu aromatowi, zapachowi i smakowi jest szeroko stosowany w sztuce kulinarnej. Liście oraz młode pędy są doskonałą przyprawą do dań mięsnych , dań z ziemniaków, kapusty i pomidorów, nadając im niepowtarzalny zapach i smak. Najlepszym miejscem do uprawy rozmarynu są stanowiska słoneczne i osłonięte zimą od wiatru, o glebach umiarkowanie żyznych, przepuszczalnych. Rozmaryn jest bardzo wytrzymały na suszę i tolerancyjny w stosunku do odczynu podłoża. Dodatek wapnia sprawia, że rośliny mocniej pachną. W naszych warunkach klimatycznych rzadko zimuje w gruncie.
Opakowanie zawiera 0,1g nasion.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- W swym naturalnym środowisku rozmaryn tworzy gęste, aromatyczne, zimozielone krzewy, dorastające do 2-3m wysokości. W Polsce rośnie wolno i nie jest odporny na mróz, w związku z czym na zimę wymaga przeniesienia do chłodnego, jasnego pomieszczenia.
- Jako roślina przyprawowa jest szeroko stosowany przede wszystkim w kuchni hiszpańskiej, , bałkańskiej i meksykańskiej. Kwiaty dodawane są do sałatek, a kandyzowane – służą do ozdabiania potraw. Sztywne, zdrewniałe łodygi mogą być doskonałą alternatywą dla szpikulców do szaszłyków, dodatkowo nadając potrawie rozmarynowy aromat. W krajach śródziemnomorskich, gdzie rozmaryn uprawiany jest na dużą skalę, stanowi cenny pożytek dla pszczół i jest źródłem pozyskiwania doskonałego miodu rozmarynowego.
- W wierzeniach ludowych rozmaryn przedstawiany jest jako symbol miłości i wierności. Dodawany był do ślubnego wianka panny młodej. Miał przynieść szczęście i miłość młodej parze.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Koleusy uprawiamy na stanowisku słonecznym do lekko półcienistego. W pełnym słońcu mogą ulec poparzeniom, natomiast w zbyt zacienionym stanowisku, charakteryzują się gorszym wybarwieniem.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
1
|