Nasiona Melon słodki Jumbo
Cucumis melo
Melon słodki Jumbo (Cucumis melo) to warzywo zaliczane do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), dawniej klasyfikowany w grupie roślin sadowniczych. Wśród odmian melona wyróżnia się melona – galia, miodowego i zielonego. Częścią jadalną melona jest owoc, który w zależności od odmiany posiada gładką bądź siateczkowatą skórkę, barwy zielonej, żółtej lub pomarańczowej. Owoce różnią się poza tym barwą miąższu, który może być biały, zielonkawy, kremowy, żółty lub pomarańczowy. Smakiem przypominają połączenie ogórka i miodu.
Melon jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) pochodzącą z północnych obszarów Afryki. Roślina ta wytwarza płożące, wiotkie pędy na których wyrastają duże, szorstkie liście na dość długich ogonkach. Z kątów liści wyrastają również wąsy czepne za pomocą których roślina wspina się po podporach. Kwiaty są żółte, owadopylne podobne do kwiatów ogórka. Na jednej roślinie występują kwiaty obupłciowe oraz męskie. Odwiedzanie kwiatów przez trzmiele skutkować może zarówno samozapyleniem, jak i zapyleniem krzyżowym. Owocem jest nibyjagoda kulistego kształtu, średnicy ok 15 cm. Zbudowany jest on z gładkiej lub siatkowanej skórki grubości 0,5 cm i soczystego miąższu oraz licznych nasion – pestek, zlokalizowanych w środkowej części.
Melon jest gatunkiem ciepłolubnym, dlatego uprawiany jest z rozsady – najlepiej doniczkowanej – przygotowanej pod osłonami. Termin siewu nasion przypada na połowę kwietnia. Warunkiem powodzenia uprawy jest zdrowa i dobrze ukorzeniona rozsada. Optymalna temperatura do produkcji to 22-25 C. Rośliny gotowe do sadzenia na miejsce stałe powinny posiadać 4-5 liści, krępy pokrój i dobrze rozwinięty system korzeniowy. Sadzenie odbywa się w drugiej połowie maja. Przed wysadzeniem pędy roślin przycinamy za 3 liściem właściwym, aby przyspieszyć owocowanie (melon owocuje na pędach 2-go rzędu). Rośliny umieszcza się płytko pod powierzchnią ziemi, w rozstawie 100 x 50 cm. Stanowisko musi być słoneczne i ciepłe (najlepiej strona południowa). Melony uprawia się w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem. Pod osłonami rośliny prowadzimy przy sznurkach, okręcając w miarę wzrostu pędy (2 – 3 sztuki) wokół sznurka. Przy uprawie bez osłon pędy płożą się swobodnie po ziemi.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion już stratyfikowanych, gotowych do wysiania.
Kolor owocu: żółty, miąższ pomarańczowy.
Wysiew: siejemy płytko, 2-3 mm pod powierzchnią ziemi. Ziemia zwykła. Po wykiełkowaniu i osiągnięciu przez roślinki 3-5 cm pikujemy do oddzielnych doniczek lub na miejsca stałe.
Termin wysiewu: cały rok, preferowana wiosna.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Melon jest owocem niskokalorycznym, na 100 g św. m. przypada 19 kcal. Zawiera ok. 90% wody, znaczne ilości cukrów prostych oraz sole mineralne – wapń i fosfor. Poza tym w owocach tych obecne są barwniki karotenoidowe oraz witaminy z gr B (B1, B2, B6, PP, E, C oraz A).
- Na jednej roślinie rozwija się 3 do 6 owoców, które dojrzewają w zależności od warunków i odmiany od sierpnia do września. Owoce melona zbierane są w momencie osiągnięcia pełnej dojrzałości fizjologicznej. Dojrzałość zbiorczą poznaje się po lekko uginającym się pod naciskiem palca miąższu w pobliżu szypułki, a także po mięknięciu skórki i zmianie zabarwienia na jaśniejsze.
- Z miąższu melona przygotowuje się najczęściej sałatki owocowe, a także koktajle, kompoty i inne napoje. Może stanowić również dodatek do lodów. Owoce melona mogą stanowić również dodatek do dań wytrawnych. Popularną przystawkę stanowią kawałki melona zawinięte w szynkę parmeńską.
Sałatka z melona
składniki:
- 20 dag pomidorów,
- 20 dag melona,
- 20 dag ogórka,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- garść liści i kwiatów nasturcji,
- sól, pieprz i cukier do smaku
sposób przygotowania:
Miąższ melona kroimy w kulki lub jeśli nie mamy takiego narzędzia w kostkę, pomidory w ósemki, a ogórek ścieramy na tarce. Liście i kwiaty nasturcji myjemy i osuszamy a następnie rozrywamy w rękach na mniejsze części; wszystkie składniki mieszamy w misce. Przygotowujemy sos jogurtowy, a następnie polewamy nim sałatkę.
- Melon to lekki pod względem smaku i zawartości kalorii, słodki i orzeźwiający owoc o wielu właściwościach, nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych. Idealnie gasi pragnienie w upalne dni i stanowi niskokaloryczną przekąskę. Właściwości melona są już od dawna wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jego walory doceniane są przez osoby na dietach odchudzających, ponieważ działa lekko przeczyszczająco i moczopędnie, co wykorzystywane jest także w leczeniu wielu problemów z nerkami i układem moczowym. Melony polecane są w uśmierzaniu bólów reumatycznych czy dolegliwości wątrobowych. Również bardzo korzystnie wpływają na stan tętnic, pracę serca i ochronę układu krwionośnego przed rozwojem chorób. Zawartość β-karotenu i innych przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się organizmu, wzmacnia system antyoksydacyjny. Melony posiadają także właściwości antynowotworowe. Co ciekawe, wykorzystywane są w stanach przeziębień, lecząc bóle gardła i kaszel.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|