|
Cena: 24.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
bylina Rabarbar ogrodowy B338 - Rheum rhaponticum |
|
|
|
|
Rabarbar ogrodowy Rheum rhaponticum
|
Rabarbar ogrodowy Rheum rhaponticum
Rabarbar ogrodowy Rheum rhaponticum to bylina ozdobna i użytkowa z rodziny rdestowatych. Znany jest również pod nazwą Rzewień ogrodowy. Kiedyś rabarbar rósł w każdym przydomowym ogródku, jednak w ostatnich latach jest nieco zapomniany. Być może dlatego, że jego zbiór i spożycie trwa przez bardzo krótki, wiosenny okres.
Wegetację rabarbar rozpoczyna bardzo wcześnie - w maju można już cieszyć się pierwszymi zbiorami. Warto skusić się na jego uprawę, ponieważ jest to
roślina zupełnie niekłopotliwa, a ciasto z rabarbarem lub kompot z rabarbaru, mają naprawdę wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jadalne są ogonki liściowe o kwaskowatym smaku. Zawierają dużo żelaza, kwasu jabłkowego, witaminy C, soli mineralnych.
Rabarbar ogrodowy jest to długowieczna i wysoka do 1,5m roślina. Dlatego przed posadzeniem należy dobrze zastanowić się jakie miejsce wybrać.
Duże liście o grubych i długich ogonkach, tworzą szeroka rozetę. Kwiaty rabarbaru są obupłciowe, zebrane w wiechy, osadzone na wierzchołkach długich pędów.
|
SZCZEGÓŁOWY OPIS
- Rodzaj rośliny: Rabarbar ogrodowy Rheum rhaponticum jest rośliną z rodziny
Rdestowate.
- Zastosowanie: Jako roślina użytkowa. Rabarbar nadaje się do przetworów takich jak
soki, kompoty czy wina. Często stosuje się go jako dodatek do
ciast owocowych. Trochę staromodna roślina, nadaje się do ogrodów w stylu wiejskim.
- Wielkość: dorasta do 150 cm wysokości.
- Kwiaty: kremowe, zebrane w wiechy.
- Kwitnienie: maj.
- Owoce: uskrzydlone niełupki.
- Liście: zielone, duże z długimi, mięsistymi ogonkami.
- Rozmnażanie: poprzez wysiew nasion lub podział karp.
- Stanowisko: najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i półcienistych.
- Warunki glebowe: nie ma specjalnych wymagań glebowych ale na glebach zbyt suchych lub podmokłych, gorzej plonuje.
- Odporność na choroby i zimę: mrozoodporny i odporny na choroby.
|
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Jak zrobić kompot z rabarbaru?
Aby przygotować kompot z rabarbaru, na trzy duże łodygi rabarbaru, używamy 1,5 litra wody oraz 5 łyżek cukru.
Ilość cukru jest uzależniona od naszego smaku i możemy go dodać więcej lub mniej. Ogonkom liściowym usuwamy liście i myjemy je pod ciepłą wodą. Następnie kroimy na kilkucentymetrowe odcinki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem do smaku i gotujemy. Rozpadanie się ogonków oznacza, że kompot jest już gotowy, na ogół dzieje się tak po około 20 minutach gotowania na małym ogniu. Aby urozmaicić smak kompotu, można do gotowania dorzucić liść mięty lub cynamon, czy goździki.
-
Jadalne ogonki rabarbaru powinno się zbierać tylko wiosną - do końca czerwca, gdyż później zawierają znaczne ilości szkodliwych szczawianów wapnia.
- Jednym z najważniejszych zabiegów przy uprawie rabarbaru, jest usuwanie pędów kwiatowych. Kwiatostany wyrastają w maju, a jeśli nie zostaną usunięte, pogarszają plonowanie oraz przydatność ogonków liściowych do zbioru.
|
NA FOTOGRAFII
Rabarbar ogrodowy Rheum rhaponticum
|
|
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ ROŚLINY U NAS
- Wszystkie rośliny są dobrze ukorzenione, zdrowe oraz zadbane. Dokładamy
wszelkich starań, aby wygląd roślin spełniał Państwa oczekiwania.
- W okresie zimowym, wczesnowiosennym lub późnojesiennym większość roślin
sprzedajemy w stanie bezlistnym (bez liści). W sezonie rośliny posiadają piękne żywe ulistnienie i w większości są w plastikowych
lub foliowych doniczkach.
- Przedmiotem sprzedaży jest sadzonka w doniczce plastikowej.
- Zapraszamy do zakupienia tej niezwykle ciekawej rośliny oraz odwiedzenia naszej strony na FB.
|
|
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|